kesian! Hanya Ada Sepasang Kasut, Abang Sanggup Bertukar Untuk Dapat Ke Sekolah

Video adik beradik di bandar Baubau, Sulawesi Tenggara (Sulawesi) yang sanggup bertukar kasut untuk belajar di sebuah sekolah tular di media sosial.

Tindakan adik-beradik itu telah menarik perhatian umum. Ramai yang mengasihani mereka berdua dan datang memberi hadiah.

Ini mengingatkan kita kepada filem berjudul ‘Children of Heaven’ yang diterbitkan oleh negara Iran yang diterbitkan pada 1997 lalu.

Filem ini benar-benar menyentuh hati penonton ketika itu dan ceritanya hampir sama dengan dua budak lelaki ini. Mereka sanggup bertukar kasut untuk belajar di sekolah.

Diketahui adik-beradik itu bernama Nadia (11) dan Riski (9). Kakaknya, Nadia, darjah 4 dan kakaknya, Riski, darjah 3 di SD Negeri 3 Wameo, bandar Baubau.

Maklum balas positif datang, termasuk daripada Polis Baubau, yang melihat video itu dan memutuskan untuk menemui mereka berdua.

Mujurlah selepas kisah mereka menjadi viral, mereka mendapat bantuan daripada Ketua Polis Baubau, AKBP Zainal Rio Takari yang memberi hadiah barangan keperluan sekolah termasuk kasut untuk adik-beradik.

Nadia dan Riski tidak dapat menahan tangis apabila menerima hadiah yang diberikan. Apatah lagi adik-beradik itu masing-masing mendapat sepasang kasut yang diidam-idamkan sejak sekian lama.

Rio Takari berkata, setiap rakyat perlu saling membantu dan peka terhadap kesusahan yang dirasai oleh orang lain.

Kisah emosi adik beradik ini turut mencuri perhatian netizen, dan ramai netizen yang mahu membantu dua beranak tabah ini.

Sebabnya, walaupun peralatan sekolah tidak lengkap, ia tidak mematahkan semangat adik-adik ini untuk terus ke sekolah untuk belajar.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *