Nak Terkam Tapi Tak Jadi, Apa Yang Pemuda Ni Lakukan Buat Harimau Beredar

Baru-baru ini telah tular se0rang penduduk dari Kampung Serapung Kecamatan Kuala Kampar, Riau yang diterkam kakinya oleh seekor harimau. Setelah dilaungkan azan dan beristighfar, harimau tersebut dikatakan berlalu pergi begitu sahaja.

Malangnya, dia dilaporkan telah diser4ng oleh seekor harimau Sumatera ketika sedang m3mbetulkan mesin gergaji yang dibawa mereka. Saat dia sedang duduk itulah Si Belang bersaiz 3 meter itu menghampirinya dan segera meny3rang kakinya.

M4ngsa yang masih terkejut itu dipercayai cuba mel4wan dan bergelut dengan menend4ng harimau yang sedang menerk4m kaki kirinya walaupun kaki kanannya sudah teruk ced3ra. Tiada senjat4 yang dapat digunakan ketika berlakunya kejadian dan m4ngsa hanya m3megang ranting sambil melaungkan azan dan beristighfar.

Mangs4 menjadi sangat panik kerana gigit4n yang kuat itu telah m3nampakkan tulang kakinya dengan daging ters1at, tetapi harimau itu segera mel0nggarkan cengkam4nnya setelah mendengar kalimah suci itu.

Menurut sumb3r, lelaki tersebut terus meraih sebatang kayu seraya melaungkan seruan azan berkali-kali dan ternyata ia berkesan. Haiwan itu dikatakan tidak meneruskan serangan dan terus beredar.

Kesan daripada ser4ngan itu, ny4wa m4ngsa selamat akan tetapi dia mengalami kec3deraan amat serius di tumit kaki kanan dan betis kiri serta mengalami kesan calar di pergelangan tangan. M4ngsa dibawa ke pusat kesihatan untuk dirawat dan telah menerima puluhan jahitan bagi menutup luka yang par4h.

“Sebanyak 58 jahitan mesti dilakukan untuk menutup luka di kedua-dua kaki mangs4. Diharap m4ngsa akan segera pulih dan dia akan diraw4t sehingga dibenarkan pulang jika sudah pulih,” Kata Ketua Pusat Kesehatan Kuala Kampar, Yan Beni.

Walaupun lukanya sangat par4h dan berdarah banyak, mangs4 dilap0rkan tidak perlu diberi darah tambahan s3masa rawatan kerana dikatakan mempunyai keadaan fizikal yang cukup kuat.

Mangs4 telah menvnjukkan k3majuan yang baik setelah tiga hari menerima rawatan. Menurut doktor juga, mangs4 sudah dapat pulang ke rumah setelah k3majuan dilihat sehari ke dua hari lagi, diikuti dengan rawatan lanjut.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *