M4yat lelaki warg4 em4s yg hil4ng Dijump4i dlm kejadi4n Gunung Jerai

YAN – May4t lelaki warga 3mas yang hil4ng dalam kejadian kepala air di Gunung Jerai di sini pada Rabu lalu dit3mui di bawah timbunan batang pokok di sebuah chalet dekat Air Terjun Batu Hampar, hari ini.

May4t m4ngsa, Ku Shuib Ku Abdullah, 91, dit3mui angg0ta bomba yang melakukan 0perasi mencari dan menyelam4t (SAR) di lokasi tersebut kira-kira pukul 3.23 petang.

M4ngsa yang merupakan bekas imam Masjid Yan dekat sini dit3mui di bawah timbvnan batang pokok di kawasan sungai yang baru terbentuk berhampiran Sungai Batu Hampar.

Keadaan m4yat m4ngsa kelima itu didapati hanya mengal4mi kes4n cal4r dan tiada lvka serius walaupun telah dih4nyutkan arus der4s bersama batang pokok dan kayu besar.

M4yat m4ngsa dit3mui dalam keadaan mengiring menghadap kiblat kira-kira satu kilometer dari t3mpat dia dilaporkan hil4ng iaitu di rumahnya di Chalet Salak Denai.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyel4mat Malaysia Kedah, Sayani Saidon m3mberitahu, m4yat m4ngsa berjaya dikeluarkan dalam masa kira-kira lima minit k3mudian.

Katanya, m4yat Ku Shuib k3mudian diserahkan kepada p0lis dan dibawa ke H0spital Yan untuk pr0ses selanjutnya.

Ebit Lew Pergi Ke Rumah Bekas Imam Di Yan, Kedah Umur 90 Tahun Selepas Banj1r

Pendakw4h bebas, Ebit Lew meneruskan misi bantu4n dan z1arah penduduk di Yan, Kedah yang dilanda banj1r teruk.

Ebit menervsi perk0ngsian di Fesbok tadi berkata, dia bersama pasukannya menzi4rahi rumah bekas imam berusia 90an bagi m3mberi sedikit svmbangan dan kata-kata s3mangat.

“Kami ziarah rumah mantan Imam berumur 90an yang h1lang dibawa air. Beri sedikit kata s3mangat dan doa serta sedikit sumbang4n buat isterinya dan ahli keluarga.

“Sayu dengar Imam ini tak boleh bangun. Keluarga yang mandikan dan uruskannya. Rumah ini masih selamat asbab Allah lindung dengan pokok besar. Jika tak langsung tiada t3mpat berpaut dan lain-lain. Dengar anak kecil cucunya bersangkut dekat dahan,” katanya hari ini.

Ebit turut m3mberitahu, pasukannya itu diiringi oleh ahli jawatan ku4sa (AJK) Masjid Jamek Yan, Kedah selain turut berterima kasih kepada pihak keraj4an dan s3mua pertvbuhan bukan keraj4an (NGO) serta penduduk yang saling bantu-m3mbantu.

“S3moga Allah beri pahala syahid buatnya. Allah beri kekuatan buat ahli keluarganya. S3moga Allah beri ketabahan buat penduduk di sini. Kami bersama Masjid Jamek Yan dan Masjid di sini.

“Terima kasih AJK masjid di Yan. Terima kasih pihak kerajaan dan s3mua NGO dan penduduk kampung yang saling bantu m3mbantu,” ujarnya mengakhir1 perbualan.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *