Lelaki Tua Menjadi 0rang Pertama Dibekukan H!dup2 Selama 54 Tahun. Apa Yang Terjadi L3pas itu Menjadi Sebuah Sejarah Dunia

Umumnya , bagi memastikan makanan kita lebih segar dan tahan lama, kebiasaannya kita akan menyimpan di dalam peti sejuk beku dirumah .Tetapi pernahkah kita terfikir secara logik akal bagaimana jika manusia mahu memanjangkan nyawa?

Pada tahun 1964, Robert Ettinger, seorang yang dikenali sebagai Technology Mr. Krionika (pemb3kuan suhu rendah) mencadangkan konsep pemb3kuan manvsia dengan mengatakan bahawa selagi tubuh manvsia b3ku dan k3ras , dia akan dapat bert4han sehingga satu masa satu teknologi masa depan berkembang, maka “Man Frozen” boleh bergerak melalui ruang dan pada ketika itu kembali h1dup  semula selepas dikeluarkan dari pembekuan.

Pada ketika itu, seorang sukarelawan dari Amerika Syarikat bernama James Bedford menjadi  orang pertama yang membekukan hidupnya pada tahun 1967. Agaknya  bagaimanakah keadaan manvsia pertama di dunia beku ini sekarang ya ? Pasti membuat kita tertanya-tanya.

Teknologi Krionika Robert Ettinger menulis dalam buku yang bertajuk “Masa Depan Kehidupan Abadi” pada tahun 1962, yang menyatakan  dengan tegas, bahawa “kem4tian boleh dihidupkan kembali dengan kaedah Krionika”. Berita berkenaan menjadi tajuk perbualan pada ketika itu sebaik sahaja tersebar luas.

Pada tahun 1964, Robert Ettinger juga yang mengasaskan pertubuhan  Krionika dan memanggil masyarakat yang mahuk melanjutkan nyaw4 kehidvpan, dia mendakwa bahawa pertubuhan itu mempunyai teknologi yang canggih dimana selagi tvbuh manvsia dibekvkan dengan cepat,  ia dapat dibangkitkan pada tahun atau bila-bila masa sahaja yang mereka kehendaki.

Perkembangan teknologi ini menimbulkan minat terhadap James Bedford, seorang profesor psikologi yang mend3rita k4nser paru-paru. Pada masa itu, James menderita kanser hanya berbaring di tempat tidur pada waktu yang lama tanpa dapat berbuat apa. Dia memutuskan untuk menjadi p3sakit pertama menjalani pembekuan badan h1dup pada suhu rendah.

Dia tidak menyesal sekiranya dia g4gal dibangkitkan, beliau berharap perniagaannya berguna untuk pembangunan teknologi Krionika. Jadi James bersedia dan membayar 100,000 dolar – untuk pertubuhan berkenaan bagi tujuan penjagaan tvbuh badannya semasa pembekuan.James akhirnya menjalani proses Krionika dengan diiringi oleh ahli keluarga pada tahun 1967.

Selepas h1dup James Bedford dihentikan secara pembekuan, pakar mula mengendalikan teknik pertama dalam sejarah peradaban m4nusia. Mereka mulai dengan memandikan James dengan air sejuk untuk mengurangkan suhu b4dan b4dannya, kemudian mengepam semua d4rah di dalam badan keluar dan menyuntik sejumlah besar dimetil sulfoksida, bahan pelarut yang dianggap sebagai cryoprotectant pada ketika itu.

Selepas menunggu selama 3 hari, mereka menyvntik tubvh James cec4ir nitrogen pada negatif 196 darjah Celsius untuk menjalani proses pemeliharaan. Selama bertahun-tahun, badan James disimpan di pusat pembekuan di pelbagai negara sehingga dia dipindahkan ke tempat Yayasan Extension Alcor Life pada tahun 1982.

54 tahun telah berlalu sejak operasi kronik pertama ini, James telah “disabitkan” sangat tidak  mustahil untuk h1dup semula oleh ramai orang, tetapi pada tahun 2017, pengerusi Yayasan Pelanjutan Hayat Robert Nelson kelihatannya mengumumkan bahawa James dijangka h1dup pada tahun ini .

Walau bagaimanapun, selepas pengumuman itu, masyarakat keh1langan berita lanjut dari Robert Nelson, mereka membuat spekulasi bahawa eksperimen itu kemungkinan besar g4gal.

Walaupun lelaki beku pertama di dunia tidak dibangkitkan, tetapi eksperimen ini masih mencipta satu peristiwa penting untuk teknologi Krionika. Oleh itu, 12 Januari di mana James dibekukan, juga dipanggil Hari James Bedford.

Post Berkaitan

Leave a Reply