Lelaki Yang L0st Di Laut Dikelilingi ‘Jer0ng’ Namun Diselamatkan Sekumpulan Ikan Ini

Lelaki Seesat Di Laut Dikelilingi ‘Jeruung’ Namun Diselamatkan Sekumpulan Dolphin

Ikan Jer0ng seek0r ikan Pemangs4 yang paling ditakut1 oleh haiwan laut. Ini mungkin kerana ia adalah pem4ngsa yang paling ekstrim jika dibandingkan dengan ikan pem4ngsa lain selain p4us pembun0h.

Tidak dinafikan antara hidupan yang paling ditaakuti ketika berada di laut ialah ikan jer0ng. Kebiasaannya jika kelibat ikan jer0ng didapati di sesuatu tempat di laut, maka orang ramai pasti akan bergegas naik ke permukaan air demi keselamat4n mereka.Seorang Lelaki yang Sesat Di Laut telah  Dikelilingi ‘Jer0ng’ Namun Diselamatkan Sekumpulan Dolphin.

Satu kejaadian yang menakjubkan telah berlaku kepada seorang lelaki berusia 24 tahun yang dikenali sebagai Ruairí McSorley yang terseesat ketika berenang di laut.

Lelaki yang bernama Ruairí McSorley itu telah dilaporkan hilang apabila seorang penduduk yang sedang membawa anjingnya berjalan-jalan dan telah melihat pakaiannya di pantai.

Dia pada mulanya bercadang untuk pergi berenang lebih dari 5 batu dari pantai Castlegregory ke Mucklaghmore Rock. Namun ketika dia berenang dia terlihat beberapa kelibat sirip hitam dan dia bengang dengan dirinya kerana tidak membuat penyelidikan terlebih dulu dan sekurang kurangnya buat carian google sama ada di perairan Ireland Selatan mempunyai jer0ngs atau tidak.

“Jika itu adalah ikan jer0ng, saya harap mereka tidak lapar atau saya akan m4mp0s” – ujarnya.

Namun kemudian satu kejaadian yang menakjubkan berlaku apabila Ruairí McSorley telah dilindungi oleh sekumpulan dolphin yang berenang dan berlegar berada di sekelilingnya.

Kru penyelamat pula menyaksikan sesuatu yang menakjubkan apabila McSorley ‘dikelilingi’ oleh sekumpulan ikan dolphin yang seolah-olah bertindak sebagai ‘pelindung’ ketika mereka menemuinya.

Menurut kru penyelamat, suhu badan McSorley adalah sangat rendah ketika ditemui dan badannya mungkin hanya dapat bertahan selama setengah jam lagi jika tidak ditemui dan diselamatkan mereka.

Dia ditemui dan diselamatkan oleh sukarelawan Fenit RNLI sekitar pukul 8.30 malam iaitu kira-kira selepas 12 jam terdampar di laut dengan cuma memakai seluar renang.

Ruairí McSorley bersyukur selepas diselamatkan dan dia sempat bertanya kepada kru penyelamat jika memang ada jeruuung di situ, tetapi diberitahu yang dia lihat itu berkemungkinan bukan jer0ngs tetapi ikan dolphin.

Post Berkaitan

Leave a Reply