Wanita Mengaku Pemilik Matahari Berjaya Jual 1000 Lot Lidi Dan Tuntut Bayaran Dari Seluruh Umat Manusia Yang Memakai Sumber Cahaya Itu,Tak Sangka Bukan Orang Biasa2 Yang Beli.

Seorang wanita di sebuah daerah ibukota Sepanyol mengaku dirinya sebagai pemilik matahari, meminta bayaran daripada setiap manusia di bumi yang telah menggunakan cahaya dari sumber berkenaan, dan juga mana-mana sy4rikat yang mendapat kevntungan daripada penggunaan c4haya matahari miliknya.

Wanita yang dikenali bernama Angeles Duran telah mendaftarkan dirinya sebagai pemilik matahari di sebuah pejabat n0taris di S3panyol. Dalam dokumen pendaftaran berkenaan, dia menulis bahawa m4tahari sekarang adalah miliknya secara sah.

Kisah Angeles ini sebenarnya sudah lama menyep1, namun ia kembali tular pada awal tahun 2021 apabila ramai yang berkongsi semula ceritanya di media sosial. Kisahnya pernah diterbitkan dalam cetakan surat khabar di Malaysia pada tahun 2010 lalu.

Lapor berita Daily Mail pada 28 November 2010, Angeles yang merupakan warga asal Galicia, Sepanyol mendapat inspirasi sejak 10 tahun yang lalu dari perbuatan seorang lelaki di Amerika Syarikat yang mendakwa dirinya sebagai pemilik bulan dan beberapa planet di sistem suria.

Mengikut undang-undang memang ada kesepakatan antarabangsa yang menyebut bahawa mana-mana negara tidak boleh menuntut pemilikan ke atas benda-benda yang berada di luar angkasa.

Namun, menurut Angeles yang pernah menuntut jurusan kejururawatan dan perundangan berkata, vndang-undang itu tidak menyebut bahawa ia tidak boleh dituntut oleh individu atau perseorangan. Oleh kerana itu menurutnya, dirinya mahupun orang lain juga boleh menuntut sebagai pemilik sah m4tahari.

“Tak ada l4rangan untuk itu. Tuntutan saya disokong oleh vndang-undang. Saya tidak b0doh, saya tahu hukum. Saya atau orang lain boleh melakukan tuntutan tersebut. Dalam hal ini, kebetulan saya melakukannya lebih awal ,” ujarnya.

D0kumen yang didakwa dikeluarkan oleh pejabat n0taris menyatakan bahawa Angeles adalah ‘pemilik m4tahari, b1ntang jenis spektrum G2, yang terletak di tengah sistem suria sejauh 149 juta kilometer jaraknya dari bumi.

Angeles telah mengajukan d0kumen tuntutan dirinya sebagai pemilik m4tahari di mahkamah. Dalam dokumen itu, Angeles menyatakan beliau sebagai pemilik m4tahari dan menuntut b4yaran dari setiap m4nusia yang memanfaatkan ten4ga mat4hari.

Menurut Angeles, separuh bayaran dari tuntutan itu akan diberikan kepada ker4jaan sep4nyol, dan selebihnya akan digunakan untuk mengh4puskan kemiskin4n dan kelap4ran di dunia, dan tentu saja digunakan untuk memenuhi keperluan diri sendiri.

“Sudah waktunya untuk memulakan sesuatu dengan cara yang betul. Sekiranya ada idea untuk menjana pendapatan dan meningkatkan ekonomi dan keadaan masyarakat, mengapa tidak melakukannya?,” katanya.

Lapor The Washington Post pada June 2015, Angeles juga pernah meny4man eBay kerana membuang iklannya yang dibuat pada 2013 di website tersebut dimana beliau menjual plot beber4pa kawasan di matahari.

Sebelum iklannya dibuang, beliau berjaya mejual sebanyak 1000 plot dan setiap pemb3li diberikan sijil. Bagaimanapun eBay bertindak meg3luarkan iklannya kerana mendapati mel4nggar dasar menjval ‘bar4ng tidak wvjud’.

Post Berkaitan

Leave a Reply