Misteri akar pokok Ber!ngin – Pokok ini macam memahami masalah 2 kampung.

Kenyataan bahawa sebuah jambatan terbina sepenuhnya daripada akar pokok memang mengagumkan dan merupakan khazanah dunia yang paling unik! Penduduk tempatan menggelar jambatan tersebut sebagai “Jambatan Akar”. Jambatan sepanjang 30 meter yang terletak di Sungai B4tang B4yang ini menghubungkan dua perkampungan kecil orang Indonesia. Kelihatan seperti akar itu terjalin secara semula jadi antara satu sama lain tetapi sebenarnya ditanam oleh seorang guru tempatan.

Pada tahun 1890, seorang guru bernama Pakih Sohan menyedari bahawa anak-anak muridnya akan lebih cepat sampai ke sekolah sekiranya mereka dapat menyeberangi sungai tersebut. Lantaran daripada itu, Cikgu Pakih meletakkan buluh sebagai jambatan.

Jambatan Semulajadi Dunia Yang Terbentuk Daripada Akar Pokok Bering!n, Ambil 30 Tahun Untuk Terbentuk

Kemudian, Cikgu Pakih menanam pokok bering!n seperti yang dilihat pada hari ini. Apabila pokok ber@ngin di kedua-dua sisi sungai itu mulai membesar, akar-akarnya mula terjuntai di dalam air lalu Cikgu Pakih melilitkan akar-akar pokok ber!ngin tersebut sehingga membentuk jambatan.

Jambatan Semulajadi Dunia Yang Terbentuk Daripada Akar Pokok Ber!ngin, Ambil 30 Tahun Untuk Terbentuk

Proses pembentukan jambatan akar tersebut mengambil masa selama 26 tahun sebelum benar-benar cukup kuat untuk digunakan oleh orang ramai. Hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun, akar pokok tersebut tumbuh semakin kuat dan panjang.

Kini, kabel logam dan papan diletakkan sebagai penyokong tambahan jambatan akar tersebut. Jambatan tersebut terus digunakan oleh penduduk tempatan sebagai jalan penghubung. Selain itu, pelancong juga tidak melepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman menggunakan jambatan akar tersebut yang semakin terkenal itu.

Walaupun Cikgu Pakih sudah tiada untuk menyaksikan sendiri bagaimana jambatan akar tersebut membesar, namun niat murninya yang mahu anak-anak muridnya dahulu merentasi sungai dengan selamat telah membuahkan hasil dan mendatangkan manfaat kepada ramai orang.

Jambatan Semulajadi Dunia Yang Terbentuk Daripada Akar Pokok Ber!ngin, Ambil 30 Tahun Untuk Terbentuk

Video:

Rata-rata net!zen jugga kagum dengan kecantikan jambatan semula jadi ini:

Man Zaman: Cantiknya..!! Boleh bagi kat muzium.

Marinah Ina : Alhamdullillah. cantik dan unik sangat..

Aisa Vaperz: Ini lah org kata pahala sentiasa mengalir walaupon dah men!nggal dun!a

Aqeq Gawa: Sangat sangat semulajadi, mungkin the only one

Leave a Reply

Your email address will not be published.