Pengarah Drama Teruk! Nama Adam Corrie disisihkan sebab belian enggan bersentuhan dengan pelakon wanita.

Adam Corrie masih ternanti-nanti tawaran beraksl dalam mana-mana produksi drama mahupun telefilem.

Bulan berganti bulan, sehinggalah pandemlk C0VlD-19 ‘menyrang’ lalu kerjaan menguatkvasakan Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP) yang mengaklbatkan industri penerbitan ‘lvmpuh’, Adam terus menganggur sejak sembilan bulan lalu.

Sepanjang tempoh itu, Adam atau nama sebenar, Adam Corrie Lee Abdullah, 52, buntu mencari pnca mengapa dirinya seolah-olah ‘diplaukan’ pengarah dan penerbit.

Puas menelah, Adam akhirnya sedar, syarat di mana dia seboleh-bolehnya enggan menghidupkan babak bersentvhan dengan pelakon wanita, menjadi pnca dirinya tidak lagi menjadi pilihan penerbit dan pengarah.

Enggan senth pelakon wanita

” Saya tidak ingat bila kali terakhir berlakon… Ini membuktikan berapa lama saya tidak berlakon.

” Sudah sembilan bulan saya tiada ‘job’. Hanya disebabkan saya mengelak adegan bersentuhan dengan pelakon perempuan, banyak produksi tidak mahu panggil saya berlakon lagi.

” Mereka beritahu saya banyak ‘bunyi’ (kerenah), baik panggil sahaja pelakon yang boleh bersenthan.

” Ada produksi yang menghubungi saya, tapi selepas diberitahu syarat itu, mereka tidak ‘call’ lagi,” katanya kepada BH Online.

Pelakon filem Ada Apa Dengan Dosa (AADD) ini terkilan dengan reaksl syarikat produksi seolah-olah pendirian enggan bersenthan dengan pelakon waniat dianggap suatu kesalahan besar.

” Bagi saya jika pengarah mempunyai pertimbangan, dia boleh menghidupkan sesuatu adegan tanpa perlu mengolah jalan cerita biarpun tiada babak bersentvhan,” katanya.

Adam memberi contoh di mana dia pernah berlaku di bawah pengarah Eyra Rahman.

” Eyra mengubahsuai adegan tanpa perlu bersentvhan. Biarpun saya perlu menghidupkan watak suami dan isteri bersama Vicha, kami hanya tonjolkan melalui dialog.

” Itu sudah membuatkan penonton faham. Ini adalah bukti pengarah yang baik,” katanya.

Adam juga memberi contoh pengalaman bekerjasama dengan pengarah filem AADD, Rahila Ali.

” Walaupun saya menjayakan watak suami kepada Fasha Sandha, kami tidak perlu bersentvhan untuk menghidupkan karakter. Alhamdullillah, Fasha juga faham,” katanya.

Adam berharap lakonannya dalam AADD yang mula ditayangkan di Astro First pada 4 Jun lalu, dapat membuka mata peminat terhadap kemampuannya.

” Saya berharap orang ramai menyokong lakonan saya dalam AADD. Biarpun adegan saya tidak banyak, saya seronok berganding dengan Fasha buat kali pertama dalam filem.

” Saya berharap dapat bekerjasama lagi dengan Fasha, Rahila dan produksi Pencil Pictures,” katanya.

Adam berkata, biarpun tidak menjadi pilihan penerbit dan pengarah atas syarat diberi, dia enggan berptus asa dan mahu kekal dalam industi seni.

” Saya pula tiada penerbit ‘favourite’, jadi beginilah nasib. Tidak mengapa, biarlah orang sekat rezeki saya, jawablah di kbur nanti,” katanya.

 

 

Post Berkaitan

Leave a Reply