Petanda Kucing Datang Sewaktu Kita Tengah Makan

Kita perlu tahu bahawa sekiranya kucing menghampiri kita semasa kita sedang menjamah makanan  maka janganlah bertlndak menguslrnya. Kucing, seekor haiwan cipt4an tuhan yang amat jinak, comel serta lucu ini sudah tentu begitu digemari oleh kebanyakan orang.

Wajah kucing yang lucu dan comel serta tingkah laku yang pada mata k4sar adalah manja, menjadi daya tarikan yang mampu membuatkan manusia amat menyukai kucing.

Sedangkan Nabi Muhammad SAW semasa h4yatnya juga pernah memelihara kucing dimana beliau memiliki seekor kucing peliharaan yang diberi nama Mueeza.

Walau bagaimanapun kita mungkin pernah didatangi oleh kucing semasa melakukan aktiviti seharian, sebagai contoh ketika tengah menjamu selera. Sesetengah orang  mungkin memberi dan menghulurkan makanan kepadanya, tetapi sebahagian lagi akan menguslr kucing tersebut kerana bagi mereka ia dikira mengg4nggu.

Sekiranya anda mengalami situ4si seperti ini, janganlah anda terburu-buru menguslr haiwan yang paling disayangi Nabi Muhammad SAW ini. Sila berfikirlah sejenak akan sebab kucing itu mendatangi anda dan bukan orang lain yang juga tengah menjamu selera disekeliling anda?

Pernahkah anda ketahui jika kucing yang datang kepada anda itu hakikatnya membawa ‘satu pesan’ atau petanda? Berikut di bawah adalah beberapa daripada petanda sekiranya kucing datang kepada kita dan bukan kepada orang lain.

Kehadiran kucing adalah tanda bahawa Allah SWT telah mengingatkan kita mengenai pemberian ikhlas. Segala rez3ki yang kita perolehi bukan semua adalah hak kita dimana terdapat hak-hak orang lain yang semestinya kita kongslkan.

Contoh zakat fitrah serta zakat h4rta yang harus kita serahkan dimana ia adalah rukun islam yang perlu kita dipenuhi. Jika kita tidak menunaikan perkara yang tersebut, kita sebagai umat Islam sebenarnya belum lagi menggerakkan kesemua ketentuan yang harus ditegakkan.

Dalam konteks kucing yang datang kepada kita sewaktu makan ini pula, sudah tentu mengingatkan kita akan kurniaan Allah yang kita terima ini perlu dik0ngsi dengan makhluk lain seperti kucing. Ini adalah bermaksud bahawa dalam makanan yang kita tengah makan, ternyata ada bahagian rez3ki untuk kucing yang semestinya kita perlu kongsl.

Berikan makanan pada makhluk Allah termasuk juga kucing adalah satu kebaikan. Sesuai sama firmannya, Allah bakal melipat gandakan satu kebaikan dengan 10 kali lipat kebaikan yang lain.

Ini akan berlaku jika kita dengan ikhlasnya memberi serta berk0ngsi  tanpa mempunyai perasaan atau sikap yang sangat terpaksa. Apabila kita berbuat baik pada manusia, seseorang selalunya pasti mahukan b4lasan setimpal dari orang lain.

Tapi tidak bila manusia berbuat baik pada kucing dimana haiwan tidak dapat memb4las apa yang telah kita berikanlah terhadapnya. Manusia akan pada masa yang sama belajar bagaimana perasaan memberi dan berk0ngsi dengan penuh keikhlasan semasa memberi makanan kepada kucing. Ini sama juga yang perlu dilakukan oleh manusia ketika berk0ngsi dan memberi sesuatu kepada orang lain.

Allah memberi tahu jika kita tidak memberikan makanan kepada kucing, sesungguhnya kita seperti telah menolak rez3ki baru yang bakal Allah berikanlah pada kita. Anda mesti tanamkan dalam minda  bahawa rez3ki itu luas dimana ia bukan sekadar w4ng rlnggit semata, namun mencakupi kesemua aspek kehldupan. Semoga kita semua mempunyai keupayaan untuk mengetahu ‘tanda-tanda’ itu serta mendapat hikmah dari kedatangan seekor kucing sewaktu kita tengah makan.

 

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *