Rasa nak p3ngsan! Anak saudara oder makanan di Apps nak cecah RM 2000. Siap boleh oder Wagyu.

LUCU namun dalam masa yang sama berderau d4rah!

Itulah situasi yang dialami seorang wanita apabila anak saudara lelakinya yang berusia lima tahun membuat pesanan makanan menerusi aplikasi Foodpanda yang terdapat dalam telefon bimbitnya..

Apa yang mengej0tkan, jumlah harga pesanan makanan yang ‘dipesan’ oleh anak saudaranya itu bukan caIang-caIang, sebaliknya mencecah RM2,000!

“Alkisah last week punya cerita. Anak saudara saya main handphone saya, then order Foodpanda. Order dari restoran mahal! Nasib baik apps dalam phone bukan auto order. Kalau tak, RM1,800 ++ makanan sampai rumah. Berd3rau jant0ng tacik (makcik) dia. Nasib baik anak saudara kesayangan. Boy 5 tahun. Lapar katanya, nak makan pizza,” demikian tulis wanita itu di laman Facebook Anak Sepahkan Apa Hari Ini sehingga menjadi tular.

Berkongsi cerita dengan mStar, Nurul Azira Yasin berkata, ketika kej4dian minggu lalu itu, dia meminjamkan sebentar telefon bimbit miliknya kepada anak saudara, Muhammad Ammar Naqeeb Muhammad Amran Sim.

Anak saudara Nurul Azira bernama Ammar membuat pesanan menggunakan aplikasi Foodpanda daripada telefon bimbit miliknya sehingga mencecah RM 2,000.

“Waktu macam tu memang bagi p!njam phone kejap supaya dia tak kac@u saya dan ibunya untuk masak dan solat. Sedang ibunya masak, Ammar beritahu ibunya yang dia dah orderkan pizza untuk semua orang.

“Ibu Ammar hanya okay kan je sebab tak terfikir dia akan buka apps Foodpanda. Lepas dinner, ibu Ammar masuk bilik saya dan kami berbual. Tiba-tiba ibu dia beritahu saya yang Ammar order pizza untuk semua orang sebab dia lapar.

“Si ibu gelak sebab Ammar memang suka bergur@u. Saya tak gelak sebab jant0ng saya bagai nak luruh bila dengar dia order pizza. Memang teringat apps Foodpanda dalam phone saya.

“Terus saya jerit panggil Ammar minta phone balik. Bila buka apps tu, terus nampak berderet-deret pesanan makanan dalam senarai dengan harga lebih RM1,800,” cerita wanita berusia 33 tahun ini.

Malam tu memang tak mampu nak gelak. Esoknya bila dah confirm tak ada orang call pasal order, baru la lega sangat-sangat. NURUL AZIRA YASIN IBU SAUDARA

Tanpa berfikir panjang, Nurul Azira segera memadam kesemua senarai makanan yang ‘dipesan’ anak saudaranya kerana b!mbang pesanan sudah didaftarkan.

“Otak saya jadi bIank, tak mampu berfikir. Terus saya screenshot. Dia belum order tapi sebab tak0t, saya jadi r4gu-r4gu… saya terus padam semua senarai. Masa saya padam, dia m@rah.

“Mungkin dia dah terbuka apps tu kemudian nampak gambar makanan kegemarannya, pizza. Itu yang dia order sebab dia memang kuat makan. Hari tu pun kami balik lambat sikit jadi lambat la prepare dinner. Itu yang dia tak sabar,” ceritanya.

Tambah Nurul Azira, disebabkan tind@kan anak buahnya itu, dia berasa geI!sah semalaman kerana b!mbang restoran-restoran berkenaan akan menghubunginya.

Hubungan Nurul Azira dengan Ammar sememangnya sangat rapat kerana tinggal sebumbung.

“Jujurnya walaupun dah padam list tu, kami masih tak0t… ris@u sangat kedai dia order tu call kami. Walaupun dah banyak kali guna Foodpanda tapi hari itu saya jadi tak yakin.

“Malam tu memang tak mampu nak gelak. Esoknya bila dah confirm tak ada orang call pasal order, baru la lega sangat-sangat,” katanya yang menetap di Kajang, Selangor.

Bercerita mengenai perwatakan anak saudaranya itu, Nurul Azira berkata Ammar sememangnya kanak-kanak yang aktif dan keletah serta sangat rapat dengannya tambahan mereka tinggal sebumbung.

Dalam pada itu, Nurul Azira menjelaskan, tujuan perkongsiannya hanyalah sebagai peringatan kepada para ibu bapa yang lain agar lebih berhati-hati berkenaan penggunaan telefon bimbit oleh kanak-kanak.

“Saya mohon sangat jangan dik3cam anak saudara dan famili pasal penggunaan gajet. Kami juga seperti ibu bapa yang lain, menghadkan penggunaan gajet. Semua ini berlaku di luar kawalan kami. Sudah pasti Ammar sudah did3nda dengan apa yang dia buat.

“Dia tak beran! buka apps Foodpanda sebab dah kena d3nda. Tak0t berulang lagi, saya dah un!nstall Foodpanda, bila nak guna saya akan install balik,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! Media Asia

Sumber Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.