Salah Langkah Dengan Kami-Kami Kecundang. Kalau Tak Buat Siapa Lagi Berani Buat? Hero Belakang Tabir.

Menggelarkan diri sebagai ‘Abam Botak’, team ini cukup terkenal dalam menyediakan khidmat van jen4zah percum4 di negeri Sabah terutamanya sekitar Sandakan.

Empunya nama Yunizam Yusop itu sekali lagi menerima pujian ramai apabila turut terlibat dalam pengurusan jen4zah C0vid-19.

Malah, beliau turut berkongsi foto-foto serta video menerusi laman Fesbuk sehingga ia mengundang sebak dalam kalangan netizen.

Mesra disapa Yunizam, dia mengakui usaha murni berkenaan berjaya direalisasikan apabila pihaknya bekerjasama dengan H0spital Dutc hess of Kent yang terletak di Sandakan.

“Sewaktu awal P3rintah Kaw4lan Perg3rakan (PKP) pada Mac lagi kamu sudah terlibat menguruskan suspek C0vid-19.

“Alang-alang dah tahu bagaimana pros3dur op3rasi standard (S0P), terus langsung ke pengurusan jen4zah pes4kit C0vid-19.

“Pasukan saya ada lapan orang. Setiap kali kebumikan jen4zah pes4kit C0vid-19, kami akan dipantau oleh pengawai P0lis Dir4ja Malaysia  dan Kem3nterian Kesih4tan Malaysia” ujarnya.

Menurut pemuda berusia 32 tahun itu, pengalaman menguruskan jen4zah C0vid-19 memiliki cabaran yang tersendiri.

Malah, dia turut menyifatkannya sebagai satu pengalaman baru yang cukup menginsafkan sehingga kadang-kala turut sama mengalirkan air mata.

“Cabaran lebih banyak berbanding jen4zah biasa yang kami uruskan sebelum ini. Kena jaga keselamatan, tak boleh salah walau sedikit pun. Salah step, kami boleh kecundang.

“Awal-awal tu memang takut. Tapi lama-kelamaan dah makin ok. Kalau kami tak buat, siapa lagi nak bantu?

“Sebab waris tak boleh ikut serta. Nak iringi jen4zah pun tak dapat. Ada juga ahli keluarga mangsa yang minta kami r4kam video dan ambil gambar.

“Ken4ngan terakhir untuk mereka. Sampai saya pun menangis sebab sebak memikirkan waris yang tak dapat iringi keluarga ke ku bur,” katanya.

Sehingga kini, Yunizam dan pasukannya sudah menguruskan sekitar banyak jen4zah pes4kit C0vid-19.

Dalam pada itu, dia yang mengakui risau dengna perkembangan C0vid-19 di negara ini meminta orang ramai agar terus patuh S0P dan menjaga kes3lamatan masing-masing.

Malah, dia turut menzahirkan penghargaan buat semua petug4s b4risan hadapan negara ini yang saban hari berk0rban dalam menguruskan penul4ran w4bak ini.

Kata Yunizam lagi, dia juga terbuka seandainya ada mana-mana pihak yang mahu menyalurkan sumb4ngan dalam usaha dia serta pasukan meneruskan khidm4t percum4 di Sabah.

“Sebenarnya bukan ‘Penat Lelah’ yang membebankan, menyedihkan dan menakutkan kami. Akan tetapi hari demi hari kita lihat makin ramai yang s4kit akibat w4bak ini! Hari demi hari makin ramai yang men4ngisi pem3rgian orang yang dikasihi. Itulah sebenarnya lebih p3dih dan lebih men4kutkan kami,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.