Teramat rindu, Kanak2 perempuan sanggup redah kelam malam ziarah ku bur ibu yang masih merah.

Perasaan rindu kepada insan yang sudah tiada merupakan satu rasa yang sangat berat. Lebih-lebih lagi individu yang mening gal dunia adalah orang yang paling kita sayang seperti ibu atau bapa.

Menerusi satu perkongsian yang tular di media sosial, seorang lelaki telah memuat naik beberapa gambar tiga orang kanak-kanak berjalan dalam kegelapan malam menziarahi pusa ra ibu mereka yang baru dikebumikan pada awal pagi tersebut.

Rindu sangat dekat ibu yang sudah mening gal

Pengguna Fesbuk dikenali sebagai Syaffiq S.Soleh ini memaklumkan bahawa kanak-kanak yang ditemuinya memberitahu amat merindui ibu mereka yang mening gal dunia selepas empat hari bersalin.

Ziarah kub ur ibu malam2

Menurutnya lagi, rumah kanak-kanak tersebut berada hanya beberapa ratus meter dari tanah perkub uran menyebabkan mereka berjalan kaki sahaja menuju ke pusa ra ibu mereka.

Pegang tanah kub ur ibu yang masih basah

Paling menye dihkan apabila salah seorang daripada kanak-kanak tersebut memegang tanah yang masih basah sambil meminta maaf serta menyatakan rasa rindunya kepada ibu tersayang.

Tiada orang dewasa dapat teman

Tambah pengguna Fesbuk itu lagi, disebabkan pada malam terbabit rumah kanak-kanak itu mengadakan majlis tahlil, tiada orang dewasa yang dapat menemaninya ke pusa ra ibu. Jadi, dia telah pergi ke kawasan tersebut bersama teman-teman seusia dengannya.

Rindu kepada yang sudah tiada cukup memeritkan

Sehubungan dengan perkongsian yang menyentuh hati itu, rata-rata warganet telah mening galkan komen dengan menzahirkan rasa sebak diatas kisah kanak-kanak tersebut.

Mereka juga mendoakan agar roh allah yarham ibu kanak-kanak terbabit ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan dipermudahkan segala urusannya di alam sana.

Kesi annya dekat anak2 macam ni

Semoga adik tu diberi kekuatan

Ada yang faham dengan situasi tu


Sumber: Syaffiq S. Soleh/Ohmym edia

Post Berkaitan

Leave a Reply