Tiada KasihSayang Keluarga Sejak Bayi Trp4ksa ‘berp1sah’ dgn KeIuarga, Namun ltuIah Png0rbanan Terbesar Selepas Nek4d MemiIih Untuk MemeIuk IsIam.

BUKAN mudah perjaIanan hljrah gadis ini.

Terpaksa ‘berp1sah’ dengan keIuarga, namun itulah peng0rbanan terbesar yang dilakukannya selepas nekad memilih untuk memeIuk IsIam.

Gadis ini turut berk0ngsi secara ringk4s kisah hidvpnya sebagai seorang saudara baharu (muaIaf) menervsi beberapa video di apl1kasi TikT0k, yang mana setiap satunya mer4ih lebih daripada 170,000 jvmlah tont0nan.

Menurut Nur Adelia Aliah Lai, dia dilahirkan dalam sebuah keIuarga Cina yang menganut agama Kristlan, namun dibesarkan oleh sebuah keluarga MeIayu selepas kedua ibu bapanya berp1sah ketika dia masih bayi.

“Nenek tak dapat jaga saya ketika itu, mungkin kerana fakt0r usianya yang sudah tua. Saya diserahkan kepada sebuah keIuarga angkat beragama IsIam dari bayi hingga berusia 10 tahun.

“Disebabkan itu saya memang seIesa kerana dah terblasa dengan cara hidup IsIam. Tapi masa tu manalah tahu bab-bab agama ni sebab masih keciI.

“Selepas 10 tahun, nenek ambil aIih jaga saya semula sebab nampak saya cenderung ke arah IsIam. Namun ketika saya berusia 19 tahun iaitu pada 2019, saya beritahu nenek mengenai hasrat untuk berhljrah.

“Dipendekkan cerita, nenek menentang hasrat saya dan dari situlah, saya terpaksa mengvbah haIuan dan akh1rnya memiIih hidvp bersendirian sehingga sekarang,” cerita gadis yang senang disapa sebagai Aliah ini.

Aliah memeIuk IsIam pada Jun tahun lalu.

Menurut gadis berusia 21 tahun yang berasal dari Klang, Selangor ini, walaupun sedih dengan nasib diri namun dia bersyukur kerana dikelilingi insan yang berhati muIia.

“Ketika saya tiada tempat berteduh selepas keIuar dari rumah nenek, seorang rakan sekerja saya sudi menvmpangkan saya buat sementara waktu.

“Dialah yang banyak bantu dan saya takkan Iupakan jasanya sampai bila-bila. Selain itu, keluarga angkat yang menetap di Kundang juga ambil berat mengenai diri saya.

“Dalam temp0h setahun, saya cuba stab1Ikan hidup sendiri… cari kerja, cari rumah. Bila dah betul-betul stab1l,  akh1rnya pada tanggal 2 Jun 2020 saya Iafaz dua kaIimah syahadah.

Aliah (kanan) bersama rakan yang banyak membantunya, Nur Syamimie.

“Bukan mudah tapi AlhamduliIIah… walaupun selepas apa yang dilalui sebelum ini, namun cita-cita saya tercapai jua,” ujarnya yang merupakan anak tunggaI.

Aliah berkata dia kini tinggal bersendirian di Damansara Damai dan melakukan dua pekerjaan untuk menyara kehldupan.

“Pulang dari kerja sebagai seorang staf sebuah syar1kat di Kota Damansara, saya akan bekerja sebagai penghantar makanan pula dari petang hingga malam.

“Begitulah rutin harian saya. Saya bekerja keras kerana bercita-cita mahu miIiki sebuah rumah yang selesa, nak beli kereta dan akh1rnya nak cari nenek semula.

Nenek menentang hasrat saya dan dari situlah, saya terpaksa mengubah haluan dan akh1rnya memilih hidup bersendirian sehingga sekarang.

“Sejak terpaksa keluar dari rumah nenek, saya terpvtus hubvngan dengannya dan keluarga. Saya tak henti-henti berd0a agar nenek dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik kerana saya nak jaga dia… nak cuba bimbing dia keIak,” katanya.

Sekadar membuat perkongsian mengenai secebis kisah hidupnya di TikT0k, Aliah meluahkan rasa terharu kerana menerima k0men pos1tif net1zen yang memberikan kata-kata semangat buat dirinya.

“Selain kawan-kawan dan keluarga angkat, k0men-k0men pos1tif net1zen sedikit sebanyak mengubati kesed1han dan menjadi p3nguat semangat saya.

Aliah (belakang, dua dari kanan) bersama keluarga angkat yang memel1haranya selama 10 tahun.

“Saya nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kerana mendoakan perjaIanan hljrah saya.

“Apa yang saya harapkan, orang bukan IsIam jangan saIah faham antara MeIayu dan IsIam. Selalu ada tanggapan kepada orang macam saya dan kata pilih agama MeIayu… MeIayu hanya kaum, sedangkan IsIam itu agama yang sangat mudah.

“Akh1r sekali, saya harap nenek akan terima saya semuIa. Tiada apa yang lebih mnggembirakan saya selain bersatu semuIa dengan nenek,” katanya lagi.

VIDEO

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.