Suami automatik jadi bidan demi seIamatkan anak bini dalam keadaan pan1k mcm tu nak fikir apa pun memang blurrr lah.

Menjelang tarikh jangkaan bersalin, rata-rata ibu pastinya akan membuat persediaan kelengkapan bersalin dan d0kumen penting untuk ‘bermalam’ di h0spital. Walau bagaimanapun, ada juga ibu berdepan pengalaman bersalin dalam kereta dengan mudah.

Meskipun ia bukanlah kali pertama dilap0rkan berlaku, pengalaman inilah yang amat mendebarkan bagi pasangan suami isteri kerana perlu menyambut bayi dengan betul agar nyawa kedua-duanya sel4mat.

Pengalaman bersalin dalam kereta, suami bertukar jadi mak b1dan pengalaman bersalin dalam kereta

Kebelakangan ini telah tvlar sebuah video TikT0k dengan tont0nan 2.7 jvta yang menunjukkan pasangan suami isteri dalam perjalanan menuju ke hospital. Difahamkan pada mulanya mereka berdua sengaja memasang kamera di dalam kereta bagi merakam vl0g detik-detik bersalin dari awal hingga akh1r.

Namun siapa sangka sebaik sahaja memulakan perjalanan dalam k1ra-k1ra 10 minit, bayi yang berada dalam kandungan sudah tidak sabar hendak melihat dunia.

Disebabkan oleh wanita berkenaan sudah tidak dapat men4han dan kepala bayi mula keluar, suaminya telah menghentikan kereta di tepi jalan serta segera menghubungi operat0r kesihatan di tal1an telef0n.

Berbekalkan semangat dan apa yang diajar oleh petugas di talian, isterinya terus meneran dengan tenang sehingga bayi mereka selamat dilahirkan.

Pengalaman bersalin dalam kereta, r1sau anak tidak bersuara selepas dilahirkan pengalaman bersalin dalam kereta

Walaupun sudah berjaya, pasangan ini menjadi takvt apabila tang1san bayi langsung tidak kedengaran. Mujvr selepas 20 saat anaknya mula mer3ngek dan menangis.

Kata ibu ini, temp0h pendek itu sudah cukup membuatkan jantungnya luruh. Apatah lagi mereka risau dengan wab4k pendem1k C0vid 19 yang masih menvlar sehingga kini.

Persediaan suami ketika isteri mula rasa s4kit bersalin

Tidak hanya isteri, para suami juga perlu memainkan peranan dan melakukan persiapan untuk menyambut cahaya mata. Ini adalah untuk mengel4kkan rasa pan1k sewaktu isteri mula merasakan sak1t k0ntraksi.

Adalah normal sekiranya si ayah berasa takvt dan gem3ntar untuk berdepan setiap pr0ses kelahiran, lebih-lebih lagi jika ia adalah anak yang pertama.

Justeru ada beberapa tips bagi membolehkan anda bersedia ketika ibu menghampiri tarikh bersalin. Antaranya ialah:

#1. Pastikan anda tahu jalan yang paling dekat dan kurang sesak untuk ke h0spital. Sebagai suami, sentiasalah bersedia untuk mem4ndu secara selamat ketika saat kelahiran tiba. Paling penting adalah anda tahu hospital mana yang ingin isteri bersalin nanti!

#2. Minyak kenderaan adalah mencukvpi. Meskipun nampak mudah, namun kecua1an dalam memer1ksa minyak kereta boleh mendatangkan masalah. Justeru pastikan tangk1 minyak adalah penuh, nanti tidaklah perlu anda kelam-kabut untuk berhenti di stesen minyak ketika dalam perjalanan ke h0spital!

#3. Dapatkan nasihat dari ahli keluarga atau kawan-kawan yang pernah melalui pengalaman sama. Persediaan menyambut kelahiran mungkin berlaku di luar jangkaan anda. Luangkan sedikit masa untuk mendengar pengalaman dan nasihat daripada orang sekeliling.

#4. Sediakan satu beg untuk anda. Jangan lupa untuk membuat persediaan kelengkapan diri. Ketika menunggu di hospital, anda mungkin perlu menukar baju, sejadah untuk s0lat dan sedikit makanan ringan. Ketika ini takkan lah anda nak ulang-alik ke rumah atau kafe. Ingatlah bahawa isteri memerlukan anda untuk berada disamp1ngnya.

#5. Jadi penyokong nombor 1 buat isteri. Sewaktu berdepan sak1t k0ntraksi, em0si isteri ketika ini mungkin bercampur-baur. Dia berasa sak1t teramat, sed1h dan takvt sehingga lupa untuk mengikuti setiap ilmu bersalin yang telah dipelajari awal.

Justerv sebagai suami, anda perlulah memainkan peranan untuk menen4ngkannya. Ingatkan isteri untuk bernafas dengan betul, membaca zikir dan lakukan sedikit urut4n ringan bagi membolehkannya berasa selesa.

Kelahiran bayi boleh menjadi pengalaman yang menakvtkan buat isteri. Dengan sok0ngan baik dari suami, ia amat membantu memudahkan segala pr0ses bersalin.

Hanya yang melaluinya sahaja akan tahu betapa sak!tnya melahirkan anak. Sebab itulah setiap suami perlu menghargai peng0rbanan isteri kerana ny4wa mereka menjadi tarvhan.

Post Berkaitan

Leave a Reply