Ayah seb4k tak dapat selamatkan mak. Tetapi dia semp4t lakukan ini sebelum terjadi perkara ini.

Kejadi4n berlaku di Kuala Terengganu, Mak semp4t telefon minta toIong namun tidak beritahu rumah terb@kar, kata anak kepada warg4 emas yang ditemukan rent0ng dalam kejadian kebak4ran di Kampung Los0ng Haji Su, di sini pada Isnin..

Zailah Jusoh, 47, berkata, dia tidak menyangka p4nggilan diterima daripada ibunya, Fatimah Mohd, 79, pada jam 10.30 pagi tadi adalah yang ter4khir sebelum ibunya pergi buat selam4nya.

Sebaik men3rima p4nggilan itu saya rasa tak sedap hati sebab mak tak cakap apa-apa cuma minta tol0ng, Saya kemudiannya bergegas ke sini dan terk3jut lihat api sedang m4rak dan pihak b0mba sedang pad4m keb4karan. Ketika itu saya nampak ayah saya, Jusoh Muda, 83, berada di bahagian depan rumah dengan keadaan kaki melecvr, katanya ketika ditemui pemb3rita di l0kasi kejadian.

Menurut Zailah, kali ter4khir dia bertemu ibunya itu Sabtu lalu. Sement4ra itu, Pengarah Jabatan B0mba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, PenoIong Pesuruhjaya B0mba Md Hilman Abd Rashid berkata, pihak b0mba menerima panggilan kec3masan jam 10.39 pagi sebelum tiba ke lokasi kejadian tiga minit kemudian.

Katanya, sebanyak tiga jentera dengan 35 angg0ta dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Kota dan BBP Kuala Terengganu dikerahkan ke lokasi kejadian. Ketika tiba di lokasi kej4dian, kediaman ini telah 80 peratus terb4kar manakala dua lagi kediaman iaitu di sebelah kiri dan kanan terb4kar lima peratus.

Keb4kar4n berjaya dipadamkan sepenuhnya setengah jam kemudian,katanya, Dalam pada itu, Md Hilman berkata, sias@tan awal trag3di itu dipercayai tiada unsur jn4yah namun pihak b0mba akan jalankan sias@tan lanjut berhubung kejadian. Katanya, ind1vidu yang tak bersalah yang 100 peratus terb4kar ditemukan di atas tanah dalam kawasan rumah sebaik keb4karan berjaya dipad4mkan.

Ind1vidu yang tidak bersalah tidak berjaya diselamatkan manakala suaminya terselamat dan melecvr pada bahagian kaki. Difahamkan, ketika kejadian, suami mngsa cuba untuk menyelamatkan m4ngsa namun tidak berjaya kerana keadaan m4ngsa yang uzur dan tidak dapat berjalan menyebabkan pergerakan terbatas, katanya. Al fatihah.

Post Berkaitan

Leave a Reply