Jalan terus’ walau mata tak nampak! Pasangan 0KU hilang kerja tetap raih RM… seminggu jual sambal – “Mula berniaga cuma terjual satu, dua pek”

NASIB tidak menyebelahi sebahagian rakyat Malaysia yang terkesan dengan pandem1k C0vid-19, terutama dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Bagi satu pasangan orang kelainan upaya (0KU) penglihatan, impaknya telah dirasai lebih awal, kira-kira dua bulan lalu apabila restoran tempat mereka bekerja terpaksa ditvtup.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang mem1kul! Itulah perumpamaan sesuai bagi menggambarkan nasib Mohamad Yusri Azis dan isteri yang hilang svmber pendapatan tetap, hingga kisah mereka menjadi tular.

Yusri, 28, berkata, dia dan isteri, Nur Jannah Tan Jia Hui, 29, yang baru dikahwininya pada bulan lalu, bekerja di sebuah restoran berk0nsepkan ‘dine-in’ di Johor, sejak akhir 2019.

“Terkejut juga bila restoran tu terpaksa ditutup, memang sedih. Tapi kami akur restoran itu sukar untuk ber0perasi dalam keadaan sekarang,” katanya kepada mSt4r.

Pr0duk sambal hitam dijual Yusri dan isteri.

Siapa sangka pasangan ini sebenarnya merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Sosi0-Budaya Melayu dari Univers1ti Malaya (UM) dan melalui bantuan seorang rakan sepengajian, mereka dapat menceburi b1snes menerusi platf0rm e-dagang.

Yusri yang berasal dari George Town, Pulau Pinang bagaimanapun bersyukur minat mereka dalam perniagaan sejak di un1versiti dengan melakukan bisnes ‘t0p up’ dan menjadi ‘dropship’ pelbagai barang secara dalam talian membolehkan mereka terus menjana pendapatan samp1ngan.

“Dengan bantuan seorang rakan un1versiti, kami dapat mewujudkan ‘kedai dalam tal1an’ menerusi platf0rm e-dagang, sejak 1 Jun lalu.

“Saya bersyukur adanya tekn0logi dan apl1kasi yang memudahkan semua pihak terutama g0longan 0KU seperti saya untuk menjana pendapatan dengan lebih mudah,” ujarnya.

Menjual pr0duk sambal hitam menerusi platf0rm e-dagang p0pular, pasangan itu tetap bersyukur meskipun jualan kurang memberangsangkan di peringkat permulaan.

Sambutan jualan pr0duk di luar jangkaan.

Menurut Yusri, dia bagaimanapun tidak menyangka p0sting yang dibuatnya di laman Faceb0ok menjadi tular sehingga mer4ih banyak perhatian dari pelbagai pl4tform.

“Masa mula-mula berniaga, sambal hitam hanya terjual satu atau dua, paling banyak pun lima pek sehari. Tapi selepas v1ral, order boleh cecah 100 pek sehari!

“Dalam tempoh seminggu, jualan sambal hitam cecah 1,000 pek dengan jualan kir4-kir4 RM12,000. Syukur Alhamdulillah, memang kami tak sangka apatah lagi sekarang tengah PKP,” katanya dengan nada tervja.

Dalam apa jua yang kita lakukan, kata kuncinya kita mesti mencuba. Kalau tak cuba, macam mana kita nak tahu?
YUSRI
Selain sambal hitam, katanya, mereka turut menjual makanan dan pr0duk kecergasan, termasuk makanan sedia dimakan seperti pekasam di platf0rm e-dagang.

“Alhamdulillah, satu berita baik buat kami yang sebelum ini terkesan dengan penutupan restoran tempat kami bekerja. Memang terkejut kerana kami baru berniaga secara tetap.

“Kami masih dalam pr0ses belajar b1snes, dan mengalu-alukan usah4wan dalam tal1an untuk berk0ngsi tip perniagaan bersama kami,” tambahnya.

Yusri (kanan) dan isteri berminat dalam b1snes sejak di un1versiti.

Dalam pada itu, Yusri turut menasihati mereka yang mahu menceburi b1dang perniagaan dengan mencubanya secara ser1us sekiranya benar-benar berminat.

“Dalam apa jua yang kita lakukan, kata kuncinya adalah mesti mencuba. Kalau tak cuba, macam mana kita nak tahu? Masa tu boleh belajar dan memperbaiki kesilapan.

“Tak perlu modal yang besar untuk buat b1snes, boleh saja melakukannya secara kecil-kecilan. Yang penting jangan takut untuk mencuba,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.