‘Kaki PaIsu Terc4but Masa Hidupkn Motor’ – Pakcik 0KU Tak Ckup Duit Beli Kipas, Tndakan Gadis Ini Dpt Pujian

” Saya dah nak tutup kedai, tiba-tiba pakcik ni datang nak beli kipas.”

Demikian perkongsian seorang pemilik kedai di Seberang Perai Utara, Pulau Pinang yang menceritakan kisah lelaki tua datang ke kedainya untuk membeli kipas angin.

Menurut pemilik kedai yang bernama Effa Asyifa, pakcik tersebut merupakan seorang 0KU dan apa yang meraih perhatian ramai adalah pakcik itu pernah v1ral sebelum ini di m3dia s0sial.

Simpati akan nasib pakcik ini, Effa datang membantu.

” Saya dah nak tutup kedai, tiba-tiba pakcik ni datang nak beli kipas. Dari jauh kelihatan seperti pernah lihat susuk tubuh lelaki ini.

” Ya Allah, pakcik yang pernah v1ral jual cili sebelum ni di area Kepala Batas!

” Saya pernah nampak pakcik ni Orang Kelainan Upaya (0KU), v1ral di (Facebo0k) Penangkini dan Komvniti Kepala Batas, cuma dah tak jumpa p0sting tu.

” Tak pernah sel1sih langsung sebelum ni, dalam hati memang ada niat nak beli cili pakcik ni.

” Alhamdulillah hari ini Allah datangkan pakcik ni sendiri. Saya kena kuat untuk tak menangis depan pakcik ni. Saya pura-pura tak sedih depan pakcik,” kongsi Effa.

Tambahnya, lelaki tua tersebut meluahkan hasrat untuk membeli sebuah kipas yang ‘lebih laju’ memandangkan bahang cuaca yang agak panas pada ketika ini.

Namun lelaki tersebut berterus terang dan memberitahunya bahawa dia tidak mempunyai w4ng yang cukup untuk membeli kipas yang diidamkan.

Tindakan Effa Asyifa Mendapat pujian netizen

Tndakan Effa Asyifa mendapat pujian daripada net1zen di atas t1ndakannya memberikan kipas percuma kepada lelaki 0KU berkenaan.

Ujar Effa Asyifa, dia dengan senang hati mengambil keputusan untuk memberikan kipas tersebut secara percuma kepada lelaki 0KU berkenaan dengan niat mahu bersedekah.

” Allah nak suruh saya kumpul pahala ni pakcik. Saya nak pahala tu pakcik, saya ikhlas bagi dekat pakcik. Dah lama saya cari pakcik tapi hari ni pakcik mai sendiri kedai saya.

” Saya yakin tak akan menitiskan air mata depan pakcik tapi saya kecvndang. Kaki palsu pakcik terc4but masa nak hidupkan enjin motor tu.

” Allah Allah Allah. Menitis air mata saya. Saya tolong masukkan semula kaki pakcik,” ujarnya.

Menurut wanita ini lagi, dia terlalu bersyukur kerana dipertemukan dengan lelaki tua berkenaan yang membuatkan dirinya lebih insaf dan bermuhasabah.

” Saya banyak mervngut akan kekurangan sedangkan saya sempurna fiz1kal. Walaupun diri serba kekurangan tapi pakcik insan yang hebat di mata saya.

” Anak, pakcik tak tau nak bagi apa dekat anak ni. Pakcik doakan perniagaan anak maju, rezeki melimpah ruah… anak-anak sihat?”

” Err saya tak kahwin lagi pakcik.

” Ya Allah pertemukan anak ni dengan bakal suami yang baik Ya Allah. Sampai sekarang air mata saya tak henti-henti berjurai,” ceritanya.

Sehingga kini perk0ngsian tersebut meraih lebih 300 sh4res di Facebo0k.

Effa Asyifa mendapat pujian daripada net1zen di atas tindakannya memberikan kipas percuma kepada lelaki 0KU berkenaan.

Sementara itu rata-rata net1zen turut memuji t1ndakan mulia wanita berkenaan yang langsung tidak berkir4 terutama dengan gol0ngan kurang berkemampuan.

Alhamdulillah, inilah yang agama mahu. Terbaik dik… kita yang sempurna sepatutnya membantu yang kurang sempurna (0KU).

” Selalu jumpa pakcik ni dekat petr0nas Bertam Perdana. Pakcik ni suka berniaga pokok depan jalan nak keluar Petr0nas tu. Alhamdulillah kalau terjumpa selalu sedekah tapi dia suruh ambil pokok dia jual tu.

” Semoga yang memberi dan yang menerima sentiasa dipermudahkan urusan dunia dan juga akhirat. Suka dengan semangat gigih pakcik.

” Berusaha dengan kvdrat sendiri dari suka meminta-minta walaupun ada kekurangan,” demikian antara k0men nt1zen.

Post Berkaitan

Leave a Reply