Kucing merayu minta pertolongan di panah. Ada insan berhati mulia datang menolong. Siapa yang anlaya.

Seekor kucing ‘Oyen’ ditemui dengan anak pan4h tertusvk diatas belakang dan mengalami keceder4an di bahagian tengkuknya serta perlu diraw4t dengan secepat mungkin, dipercayai dipan4h individu tidak bertanggungjawab.

Menurut laporan Persatuan Haiwan Terbiar Malaysia (SAFM), mereka telah menerima aduan tersebut yang dipercayai kes ini berlaku di sebuah taman di Pusat Bandar Puchong.

“Haiwan juga makhluk Tuhan, sama seperti kita. Sebagaimana kita tidak mahu berbuat jah4t kepada orang lain, haiwan juga berhak untuk menerima perhatian dan kasih sayang yang sama dari manusia.

“SAFM mengutuk perbuatan ini yang boleh membunvh haiwan. Sebarang bentuk peng4niyaan terhadap haiwan merupakan satu perbuatan yang terkutvk dan perlu dibanteras sehingga ke akar umbi,” tulis mereka.

Oleh itu, pihak SAFM memohon jika terdapat sebarang saksi yang melihat kejadian atau mengetahui pelaku yang bertanggungjawb ke atas kejadian Oyen dip4nah atas belakang ini untuk tampil ke depan supaya pesalah yang melakukan kez4liman terhadap kucing ini dapat ditangkap dan didakwa.

“Sebarang perilaku tidak berkemanusiaan terhadap haiwan merupakan satu kes4lahan di bawah Akta Kebajikan Haiwan 2015.

“Pelaku boleh dihukvm penjara maksimum 3 tahun dan denda tidak kurang RM20,000 dan tidak lebih RM100,000 atau kedua-duanya sekali,” jelas mereka.

Bagi membantu siasatan, saksi diminta tampil atau kepada mereka yang mempunyai maklumat boleh meyalurkan di laman sesawang SAFM.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *