‘Maafkan Saya Cikgu,Saya Pakai Selipar Getah,Tak Mampu Beli’-Taknak Susahkan Mak Ayah

“Saya sudah tiada kasut lain utk dipakai, selain tdk mahu menyusahkan ibu utk membeli yg baharu. Oleh itu, saya cekalkan hati utk datang juga ke sekolah dengan berselip4r getah sahaja

“Maafkan saya cikgu, saya pakai s3lipar k3rana kasut saya hiIang dibawa arus banjir,” luah Nasrin Mukmin Nasir, 10, kepada salah seorang guru yg menanti di hadapan pagar s3kolah.

N4srin adalah salah seorang murid yg tetap bers3mangat utk hadir ke Sekolah kebangsaan (SK) Gual To’Deh, di sini, hari ini, walaupun hanya berseIpar sahaja, selepas kasutnya hiIang k3rana hnyut dibawa bnjir, baru-baru ini.

Dia yg pada awalnya dilihat dalam keris4uan akhirnya tersenyum gembira apabila guru bertugas tdk memarahl sebaliknya terus memberi semangat & mengucapkan syabas k3rana tetap hadir walaupun baru sahaja ditimpa musib4h.

“Saya sudah tiada kasut lain utk dipakai, selain tdk mahu menyusahkan ibu utk membeli yg baharu. Oleh itu, saya cekalkan hati utk datang juga ke sekolah dengan berselip4r getah sahaja.

“Abah saya hanya mengambil upah sebagai bu ruh & ibu pula tdk bekerja, sudah pasti mereka sukar utk mencari wang memandangkan kediaman kami juga teruk ditnggelami banjir.

“Sejujurnya, saya cmburu melihat rakan lain mampu ke sekolah hari ini dengan lengkap berkasut baharu, tetapi saya cekalkan hati k3rana mengingatkan p3san ibu utk terus belajar walau dalam keadaan ap4 sekali pun,” katanya ketika ditemui di SK Gual To’Deh, di sini, hari ini.

Sementara itu, bagi Mohd Anas Ashraf, 9, dia tdk m4lu utk datang ke sekolah dengan berselipar getah k3rana teruja utk berjumpa rakan-rakan & memulakan sesi pembelajaran di dalam kelas bersama guru.

“Kasut saya ada, tidk hiIang dibawa arvs bnjir tetapi disaluti Iumpur yg te ruk. Ibu saya dah cuba mencucinya berkali-kali namun Iumpur tetap tdk hilang jadi ia perlu dibeli baru.

“Saya datang dahulu ke sekolah dengan berselipar hari ini, k3rana ibu & ayah berjanji utk membelinya dalam masa terdekat selepas mereka boleh kembali bekerja.

“Sebenarnya saya tkut juga dimar4hi cikgu k3rana tdk berpakaian lengkap, namun berasa lega k3rana cikgu membenarkan k3rana faham akan situasi kami yg menjadi mngsa bnjir,” katanya.

Murid di Sekolah Kebangsaan (SK) Gual To’Deh, di sini, mencatat kehadiran 95 peratus, walaupun hampir keseluruhan daripada mereka menjadi mngsa bnjir, baru-baru ini.

Tinjauan ke sekolah berkenaan pada awal pagi, hari ini, mendapati kebanyakan murid bersemangat hadir ke sekolah, namun tetap mematuhi prosedur ope rasi standard (SOP) dengan memakai pelitup muka serta menjaga penjarakan fizikaI.

Kebanyakan daripada pelajar lengkap berpakaian seragam sekolah dengan kasut serta beg, namun tdk kurang juga yg hadir dengan berselipar sahaja k3rana kasut hil4ng dibawa ar us ba njir.

Guru Besar SK Gual To’Deh, Wan Abd Fatah Wan Yusof, berkata, ibu bapa tetap bersemangat menghantar anak mereka ke sekolah, walaupun hampir 90 peratus keluarga pelajar di sini adalah mngsa bnjir.

“Mereka mengalami ker0sakan harta benda yg agak t3ruk ak1bat bah berkenaan tetapi tetap berusaha menghantar anak-anak pada hari ini, yg mana majoriti daripada mereka lengkap berpakaian sekolah.

“Walaupun ada segelintir yg tdk berpakaian lengkap, namun ia tdk menjadi masalah utk turut hadir bagi menimba ilmu selepas sekian lama terpaksa menjalani Pengajaran & Pembelajaran di Rumah (PdPR).

“Sebagaimana yg sedia maklum, sekolah ini dinaiki air separas 0.5 meter (m) pada b4h lalu, menyebabkan pihak pengurusan perlu menjalankan got0ng-roy0ng pemb3rsihan sebelum persekolahan dibuka,” katanya ketika ditemui di SK Gual To’Deh, di sini.

SK Gual To’Deh adalah salah sebuah sekolah yg hampir keseluruhan muridnya menjadi mngsa bnjir, namun tetap menjalankan sesi persekolahan seperti biasa pada hari ini.

Sementara itu, Mustafa Ahmad, 67, berkata, dia terpaksa membeli pakaian seragam baharu buat dua cu cu yg mula bersekolah pada hari ini bagi memastikan mereka bersemangat utk hadir menimba ilmu.

“Kediaman kami dinaiki air separas dua m menyebabkan semua barangan di rumah mengalami ker0sakan, manakala barangan kelengkapan sekolah dua cuc u juga hil4ng dibawa arvs banjlr.

“Namun begitu, saya tetap berusaha menyediakan pakaian, beg & kasut baharu buat mereka yg dilihat teruj4 utk memulakan persekolahan pada hari ini,” katanya.

Sumber: Metro / dedah

Post Berkaitan

Leave a Reply