Macam sudah tahu dia akan pergi, anak lelaki cerita bagaimana Penceramah tersohor Syeikh Ali Jaber pulang bertemu pencipta.

Tidak lama dahulu kita dikejvtkan dengan berita Syeikh Ali Jaber yang telah mninggaI dunia. Arwh meninggaIkan isteri serta tiga anaknya, saIah satunya masih dalam k4ndungan isterinya.

Umi Nadia, isteri Sheikh Ali Jaber, dikhabarkan sed4ng h4miI 5 bulan ketika suaminya meningg4Ikannya. Sudah tentu ini adalah kesedlhan dan kesdihan yang mendalam buat isteri serta anak-anak arwh. Mereka telah berkahwin selama 12 tahun Iamanya.

Sebulan sebeIum meningg4I Sheikh Ali Jaber memberitahu beriita gembira bahawa isterinya h4miI 4 bulan pada bulan Disember. Ini bererti bahawa pada Januari 2021, isteri Sheikh Ali Jaber h4miI 5 bulan.

Kemudian, Syeikh Ali Jaber juga meminta d0a dari 0rang Islam untuk kesihatan isteri dan bay1nya. “Berdoalah juga, isteri saya h4miI, doakan sem0ga segalanya berjalan l4ncar, memasuki bulan keempat. Sem0ga semuanya berjalan l4ncar, “kata Sheikh Ali Jaber, dipet1k dari Live Inst4gram @syekh_alijaber.

Dilap0rkan, pendakwah Syekh Ali Jaber meningg4I di Rumah S4klt Yarsi Cempaka Putih, Jakarta Pvsat, Khamis (14/1/2021) jam 08.30 WIB. Sheikh Ali Jaber mninggaI dunia pada usia 44 tahun.

Walaupun dia terded4h kepada C0vld-19, Sheikh Ali Jaber bagaimanapun neg4tlf C0vld-19 sebelum dia mninggaI.

Hasan, anak sulung arwh menceritakan pertemuan terakh1rnya dengan ayahnya, Hasan mengatakan bahawa kali terakh1r dia bertemu dengan Sheikh Ali Jaber adalah sehari sebeIum ayahnya dimasukkan ke hspital. SebeIum ayahnya dipindahkan ke ICU, Hasan mengakui bahawa dia masih aktif berkomunikasi dengan ayahnya.

Namun, setelah Syeikh Ali Jaber memasuki ruangan khas, mereka tdak lagi dapat bercakap sehingga hari kemat1an ayahnya. Sheikh Ali Jaber ada berpesan kepadanya agar menjaga ibunya, Umi Nadia dan dua adiknya.

Selain itu, ayahnya juga menging4tkan Hasan agar sentiasa menjaga dan menunaikan s0lat. Sebabnya, s0lat adalah asas untuk menegakkan agama Islam yang kukuh.

“Jaga s0latmu dan jaga Mama. Itulah yang penting, kerana asas agama,” katanya. “Dia hanya pesan, yang penting jngan tingg4Ikan so0lat,” sambung Hasan.

Semoga arwh ditempatkan dikalangan orang yang soleh. Al Fatihah.

Post Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *