Mak Suruh Simp4n Duit Untuk Nikah. Dia Jaw4b Nak Nikah Dengan Bidadari – Kakak Arw4h

Kem4tian yang dicembvrui seluruh umat Islam. Itu antara kata-kata yang terz4hir dari warganet yang membaca berita tentang se0rang pemuda yang m4ut dirempvh kereta ketika pulang dari solat Asar di Masjid.

Apa yang mencuri tumpu4n ramai adalah sifat keperibadian ar4wh Mohamad Ammar Lukman Roslan yang masih muda namun hatinya terikat dengan masjid.

Di kala umurnya baru berusia 23 tahun, sangat jarang untuk melihat pemuda seusia itu begitu patuh menunaikan solat berjemaah di masjid.

Sement4ra itu kakak ar4wh, Eira Syirah telah memuatn4ik hantaran di Fasbuk bagi memaklumkan pemerglan adiknya itu.

Eira turut berkongsi keperib4dian ar4wh yang sangat menyentvh hati ramai.

Arw4h mahu nikah dengan bidadari Syurga

” Adik saya baru balik dari masjid lepas solat Asar. Bukan nak lintas jalan, bukan duk kat tengah-tengah jalan tapi duk kat tepi sangat dah dengan jalan tu.

” Tapi 0rang tu terb4bas langg4r dia.

” Dengan bekal sejadah hok dia bawak tu lah wat selimut dia tadi.

” Ammar adik yang paling baik, anak paling baik dengan mak ayah. Baik dengan semua 0rang. Terlalu banyak kebaikan dia, hanya Allah yang tahu.

” Pergilah dik. Semoga pergimu bersama para solihin. Syurga buatmu anak soleh.

Selain itu kakak arw4h juga menceritakan bagaimana arw4h suka menghulurkan duit kepada ibunya. Namun setiap kali itu juga ibunya meminta arw4h agar menyimpan untuk masa depan.

” Setiap kali dia selalu beri duit kepada mak. Mak asyik suruh simpan untuk masa depan dan buat nik4h.

” Dan dia selalu cakap tak mahu nikah lagi. Nak nikah dengan bidadari. Allahurabbi

” Arw4h baik 0rangnya . sangat baik . semua 0rang mal4han yang tidak meng3nali akan berkata benda yang sama, bukan hanya kerana perilaku, akhlak dan perib4di, malah4n juga penampilan beliau..

” Ya Allah 23 Tahun Kau pinj4mkan dunia untuk Ammar dan sekarang Kau tempatkan beliau untuk menyusul alam abadi .. Allahurabbi sungguh mulia pemerglan Mu ..”

” Takzi4h buat keluarga Muhamad Ammar Lukman bin Roslan. Semoga rph arwh dicvcvri rahmat dan ditempatkan dikalangan para Solihin.”

Begitulah bunyi status se0rang ind1vidu berkongsi berita pemerglan se0rang pemuda yang begitu mulia dan dicembvrui ramai.

Terdahulu, dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, mngsa Mohamad Ammar Lukman Roslan, 23, yang baharu selesai menunaikan solat Asar di masjid itu m4ut dirempvh di tempat kejadian.

K3jadian berlaku ketika m4ngsa pulang dari masjid berhampiran kediamannya di Kampung Mengabang Lekor, Batu Rakit petang sem4lam.

Seperti yang diberitahu, ketika kejadian m4ngsa yang bekerja sebagai pembantu kedai runcit itu sedang berjalan di tepi sebelah kiri jalan dari arah Lembah Bidong menghala ke kediamannya yang terletak tidak jauh dari tempat kejadian.

Sejurus tiba di lokasi sebuah kereta jenis Perodua Bezza yang dipandu se0rang wanita berusia 60 tahun dikatakan telah hilang kawalan semasa melalui selek0h di lokasi berkenaan.

3koran itu, kereta yang dinaiki wanita berkenaan bersama dua lagi ahli keluarganya telah terb4bas ke sebelah kiri jalan dan merempvh mngsa.

M4ngsa dipercayai terc4mpak dan kereta itu turut melangg4r papan tanda serta tiang elektrik yang berada di sebelah kiri jalan.

Sementara itu, Ketua Jabatan Slasatan dan Penguatkuasaan Trafik negeri, Superintendan Abd Razak Hasan ketika dihubungi Sinar Harian mengesahkan kejadian berkenaan.

Menurvtnya, may4t m4ngsa dibawa ke Unit F0renslk H0spital Sultanah Nur Zahirah untuk dibed4h slasat sebelum diserahkan kepada keluarga.

Pemandu serta dua penumpang kereta itu bagaimanapun tidak meng4lami keced3raan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.