Mesti Ada Yang Tertanya Kenapa Kucing Suka Tidur Di Tempat Yang Kecil, Rupanya Ini Sebab Dia…

Kucing memerlukan rehat untuk memulihkan tenaga selepas melakukan aktiviti seharian.

Bagaimanapun, tidak kira berapa banyak katil yang diberikan atau berapa banyak selimut yang disusun, kadangkala kucing lebih suka tempat tidur yang sempit.

Menurut Gabby Wild, doktor haiwan dan pendidik National Geographic Kids, kucing suka tidur di tempat yang sangat kecil dan tidak selesa kerana mereka berasa selamat dan dilindungi di tempat itu.

“Kucing, walaupun pemangsa, suka berasa selesa dan selamat. Jadi kadang-kadang mereka akan cuba meneroka dan meringkuk di dalam sangkar atau katil mereka,” jelas Gabby.

Tambahnya, walaupun kucing adalah makhluk yang ingin tahu dan suka berkeliaran di sekitar pemiliknya, rakan-rakan bulu masih menghormati privasi mereka dengan memilih untuk tidur atau berehat di tempat yang selesa. kecil.

Crystal Heath, doktor haiwan dan pengasas bersama Our Honor—kemudahan penjagaan haiwan peliharaan—menjelaskan bahawa ruang kecil seperti kotak membantu kucing mengekalkan kedudukan mereka, yang seterusnya membantu kucing menjimatkan tenaga.

“Apabila mereka menjejalkan diri ke dalam kotak, kucing tidak menggunakan otot. Kucing membiarkan kotak itu berfungsi untuk mengekalkan badan. Di sinilah kucing benar-benar boleh melepaskan semuanya dan benar-benar berehat,” kata Heath.

Walaupun tingkah laku ini sangat biasa dalam kalangan kucing, Wild menegaskan bahawa penting bagi pemilik kucing untuk memerhatikan sebarang tingkah laku luar biasa yang ditunjukkan oleh kucing peliharaan mereka.

Sebagai contoh, jika anda perasan bahawa kucing peliharaan anda akhirnya memilih untuk tidur di tempat yang kecil dan tersembunyi, adalah penting untuk memastikan tiada perkara lain yang mungkin berlaku kepada kucing itu dari sudut kesihatan.

“Sesetengah kucing akan bersembunyi untuk menyamarkan kecederaan atau penyakit dan mereka akan meningkatkan persembunyiannya di ruang kecil, terutamanya di bawah katil atau sofa, ” tambah Wild.

Dia juga memberi amaran bahawa kucing dengan hipertiroidisme atau penyakit yang disebabkan oleh tahap hormon tiroid yang terlalu tinggi boleh menjadi hiperaktif dan mungkin berhenti tidur di ruang yang lebih kecil.

Jika anda perasan kucing anda berkelakuan aneh, jadualkan lawatan ke doktor haiwan untuk mengetahui lebih lanjut.

Post Berkaitan

Leave a Reply