Khatam Quran Lebih 160 Kali Di Pnj4ra, Awie Dib3baskan Atas Perk3nan Agong

” Sejak semalam saya tidak dapat tidur kerana terlalu gembira selepas mendapat perken4n Yang di-Pertuan Agong untuk pemb3basan,”

Begitulah kata-kata daripada seorang banduan Awie, 49, (bukan nama sebenar) ketika d1temui di rumahnya di Kampung Batu 24, Kuala Berang, hari ini.

Anak kelahiran Kuala Berang itu menjalani hukvman penj4ra sepnjang h4yat mengikut Sksyen 121 Knvn Kesks4an atas pertudvhan melancarkan per4ng terhadap Yang di-Pertuan Ag0ng ketika menyertai pergerakan Al-Ma’unah pada 2000.Awie mendapat perken4n peng4mpunan Yang di-Pertuan Agong sekali gus dibenarkan bebas pada 10.30 pagi dan dijemput ahli keluarga.

” Saya bersyukur kepada Allah kerana akhirny4 memperken4nkan doa saya sepanjang 20 tahun menjalani hukvman pnjara.Lapan tahun menjalani hukvman di Pnj4ra Kajang dan 12 tahun di Pnj4ra Marang.

” Hukvman itu banyak memberi pengajaran kepada saya dan bersyukur banyak ilmu agama dan kemahiran yang dipelajari sepanjang menjalani hukvman,” katanya.

Menurut Awie, dia berterima kasih kepada semua pihak yang terbabit dalam urusan pembebasannya.

” Ribvan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong yang memberi perken4n.Banyak perub4han yang berlaku, saya sekarang sedang m3nyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling yang banyak berubah.

” Seperti kejvtan budaya pun ada apabila melihat perubahan dan pembangunan di Terengganu sekarang, maklumlah 20 tahun terkvrung di penj4ra,” katanya lagi yang menyatakan yang dia akan tetap meneruskan rutin membaca al-Quran seperti di pnj4ra kerana itu amalan yang memberi ketenangan kepadanya.

” Rutin harian saya membaca al-Quran pada setiap hari, paling kurang dua kali sebulan khatam.Saya akan cuba bahagikan masa untuk meneruskan amalan harian saya di pnj4ra itu seperti biasa,” katanya menambah.

Kisah Awie pernah mendapat liputan Harian Metro pada 19 Mei lalu.

“Sejak tahun menjalani hukvman pnjra, saya sudah khatam al-Quran lebih 160 kali,” kata Awie sambil menambah yang dia menyertai Pertubuhan Seni Ilmu Dalam Al-Ma’unah pada Disember 1999.

” Niat saya menyertai Al-Ma’unah kerana ingin mempelajari ilmu memperth4nkan diri dan perubatan Islam saja. Justeru tidak meny4ngka ia boleh membawa kepada keg1atan pengg4nas seperti itu,” katanya sambil memberitahu yang dia dan beberapa rakan lain dijatvhi hukvman penj4ra sepanjang hyat.

” Bagaimanapun saya reda dengan ketentuan Tuhan dan mengambilnya secara p0sitif dan penuh hikmah dimana pada mulanya tertekan juga sehingga boleh menjadi g1la cuma bernasib baik kerana masih meng4mal agama, s0lat dan membaca al-Quran.

” Amalan agama saja yang boleh membuatkan hati saya tenang dan menerima segala takdir yang ditetapkan Allah dengan hati yang terbuka,” katanya.

” Ibu sudah menlnggal pada 2017 dan saya hanya mempunyai adik-beradik di kampung.

” Di pnj4ra saya hanya menghabiskan masa dengan menjalani aktiviti mengukir kayu dan beribadat,” katanya lagi yang khatam al-Quran sebanyak tiga kali sepanjang Ramadan tahun ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.