Perb3zaan Tan Sri, Datuk Seri, Datuk & Dato’ Yang Ramai K3liru

Admin yakin pasti ramai yang keliru terhadap gel4ran untuk ‘orang-orang besar’ terutam4nya mereka yang ada gel4ran Datuk, Dato’ dan Datuk Seri.

Kebanyakan daripada kita akan h3ntam tuli berikan ejaan mengikut kehendak mereka padahal ada sesetengah ‘Datuk’ mungkin tidak boleh menggun4kan Dato’..

Jadi, perk0ngsian daripada Rancak TV ini memang benar-benar berm4nfaat buat kita supaya anda semua faham..

1. Datuk dan Dato’ (ker4jaan negeri)

Bagi gel4ran Datuk, ia merupakan anuger4h ker4jaan persekutuan yang dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong (YDPA),.

Dato’ pula anvgerah ker4jaan negeri yang dikurniakan oleh sultan atau Yang di-Pertua Negeri. Namun begitu, ia juga bergantvng kepada negeri.

Gelaran Datuk dikurni4kan akan diberikan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka, Wilayah Persekutuan dan Sabah, manakala Datuk dan Dato dikurniakan oleh negeri Sarawak.

Bagi negeri Kedah, Negeri Sembilan, Perak, Perlis, Selangor, Terengganu dan Pahang, gel4ran yang dikurniakan semuanya ialah Dato’ sahaja.

2. Datuk (kerjaan persekutuan

Untuk gelaran Datuk, ada juga diberikan oleh kerajaan persekutuan, ia akan diberi oleh YDPA dan dibahagikan kepada dua, Panglima Jasa Negara (PJN) dan Panglima Setia Diraja (PSD).

Pemberian gel4ran Datuk bagi PJN adalah terhad kepada 200 orang pada satu masa, yang juga bermaksud jika seseorang dengan gel4ran itu menlnggal dunia, gelar4n itu boleh dikurniakan kepada ind1v1du yang lain.

Sementara itu, bagoi PSD pula tiada had, malah untuk gelaran Datuk bagi kedua-dua anuger4h dari PJN dan PSD boleh diberikan kepada mereka yang bukan warg4negara Malaysia.

Sebagai contoh, Shahrukh Khan telah men3rima gelaran Datuk oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka pada tahun 2008 dan Jackie Chan telah menerima gel4ran Datuk oleh Yang di-Pertuan Agong pada tahun 2015.

Tapi ia bukanlah bermakna kita ni dil4rang sew3nang-wenangnya untuk menggunak4n nama sese0rang yang berpangkat ini sesuka hati. Media massa telah menyeragamkan penggunaan Datuk bagi k3semua gel4ran tersebut..

3. Datuk Seri (ker4jaan negeri)

Untuk Datuk/Dato’ Seri pula, ia adalah anuger4h pangkat tertinggi yang diberikan oleh ker4jaan negeri yang dikurniakan oleh sultan atau Yang di-Pertua Negeri.

Dato’/Datuk Seri ini sama level dengan Tan Sri, tapi bezanya adalah Tan Sri dikurniakan oleh ker4jaan persekutuan manakala Datuk Seri oleh ker4jaan negeri.

Sama seperti Datuk dan Dato’, ia dianugerahkan oleh kerajaan negeri mengikut beza negeri masing-masing.

4. Tan Sri (ker4jaan persekutuan)

Walaupun pangkat adalah setaraf dengan Datuk Seri, namun gel4ran Tan Sri mempunyai had bagi pemberian anugerah dalam satu-satu masa.

Tan Sri terbahagi kepada dua, iaitu Panglima Mangku Negara (PMN) dan Panglima Setia Mahkota (PSM).

Bagi gelaran Tan Sri PMN, hadnya ialah 75 ind1vidu pada satu-satu masa, manakala Tan Sri PSM, hadnya ialah 250 ind1vidu pada ssatu masa.

Misalnya seperti Ketua Pengarah k3sihatan yang sebelum ini digelar Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, kini digelar Tan Sri setelah dianuger4hkan pangkat itu sempena Hari Keputeraan Rasmi Seri Paduka Baginda YDPA, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, pada Isnin.

5. Tun

Gelaran Tun merupakan anvgerah paling terhad di Malaysia, ia dikurniakan oleh YDPA, dan terhad untuk 25 ind1vdu dalam satu masa.

Gelaran ini dibahagikan kepada dua, Seri Maharaja Mangku Negara (SMN) dan Seri Setia Mahkota (SSM).

Gelaran SMN ialah anugerah yang selalu diberikan kepada Yang di-Pertua Negeri serta bekas Perdana Menteri (PM) Malaysia selepas bersara.

Namun begitu, Dato’ Seri Najib Tun Razak merupakan satu-satunya PM Malaysia yang tidak menerima gel4ran Tun, buat masa ini..

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.