Spesis Terakhir Dari 700 Ekor Gajah Disini, Belalai Terpaksa Dip0tong Terkena J3rat. Saya Mahu Hldup Lagi.

Gara-gara sikap manusia yang k3jam dan tidak berh4ti p3rut, seekor anak gajah m4ti selepas dua hari dir4wat selepas separuh belalainya terpaksa dip0tong akibat terk3na per4ngkap pembu.ru gading.

Menurut Ketua Ag3nsi Pemuliharaan, Agus Arianto, pihaknya telah melakukan yang terbaik untuk memberikan rawatan kepada anak gajah betina berusia setahun itu. “Kami telah cuba yang terbaik, tetapi kem4tiannya tidak dapat dielakkan. Belalainya menjadi semakin r3put dan tidak lagi berfungsi,” katanya.

Anak gajah itu merupakan antara spesies terakhir daripada 700 ekor gajah Sumatera liar yang wujud di pulau berkenaan. Ia ditemukan oleh pegawai hidupan li4r dalam keadaan yang sangat lem4h serta bel4lainya hampir putus.

Kata Agus, peg4wainya terpaksa mem0tong separuh daripada belalai gajah itu dalam satu pemb3dahan kritik4l membabitkan hldup atau m4ti di pusat santuari gajah di Banda. B3dah si4sat sedang dijalankan oleh sepasukan d0ktor haiwan bagi menentukan punca kem4tian anak gajah itu.

Bagi pihak d0ktor haiwan yang merawat anak gajah itu, kem4tiannya agak mengejutkan kerana ia kelihatan sihat dan aktif selepas bel4lainya dipotong. Kegiatan pembu,ru har4m dikatakan semakin meningkat selepas ramai terkesan akibat C0VlD-l9 sehingga memaksa mereka kembali melakukan aktiviti tidak berp3rikemanusiaan itu.

Untuk rekod, jumlah gajah Sumatera yang m4ut akibat dij3rat atau dir4cun kini telah mencecah sehinga 25 ekor sejak sembilan tahun lalu, melibatkan di kawasan Timur sahaja. Data juga menunjukkan populasi gajah Sumatera telah menurun daripada 1,300 ekor pada 2014 kepada 693 pada tahun ini, iaitu penurunan hampir 50 peratus dalam tempoh tujuh tahun lalu.

Sumber:Awani

Post Berkaitan

Leave a Reply