“Takada orang yang layak dijadikan id0Ia selain dia” Betul apa yang dikatakan Khabib ni. Setuju sangat!

“Jngan Jadikan Saya Id0la, Hanya Baginda Nab! Muh4mmad SAW Shja Yg Lyak Dijadikan ld0la” -Khabib

Umum telah mengetahui bahawa peta.rung UFC Khabib Nurmagumedov adalah seorang yang berpegang teguh dengan ajaran IsIam. Pasti ramai diantara kita yang menjadikan Khabib Nurmagomedov sebagai id0la selepas bel1au telah berjaya menum paskan seorang lagi bintang UFC terkenal iaitu Conor McGregor dalam satu perl4wanan yang menyaksikan pet4rung dari Ireland itu terp4ksa menyer4h ka lah akibat di ‘kunci’ oleh Khabib.

“Saya bukanlah orang yang layak untuk dijadikan id0la, dan saya juga tidak mahu dijadikan idola oleh manusia lain. Saya percaya bahawa bukan saya sahaja, atau pet4rung lain, mahu pun mana-mana selebr1ti secara amnya berhak untuk dijadikan contoh untuk diikuti.

“Saya seorang MusIim, dan sebagai seorang peng4nut agama Islam yang percaya dengan ag4ma saya, kami mempunyai seorang contoh untuk diikuti, baginda adalah pesuruh AIIah S.W.T yang bernama Muh4mmad S.A.W,” tulisnya dalam gambar yang dimuat naik di akaun Inst4gramnya.

Walaupun begitu, menerusi satu muatan yang dikongsi oleh Khabib di akaun Inst4gram rasminya, dia telah meminta kepada semua peminatnya untuk tidak menjadikannya idola dalam hidup mereka. Pet4rung yang berasal dari Rusia itu menjelaskan bahawa, beliau sebenarnya tidak layak untuk dijadikan id0la dan menyeru kepada semua orang agar menjadikan Nabi Muh4mmad S.A.W sebagai idola dalam hidup mereka.

Namun begitu, Khabib dengan tenang menjawab kepadanya: “Terima kasih saja, saya tak minum 4rak, dan saya tidak pernah minum air itu dalam hidup saya”.

Keteg4san pemegang gelaran juara bagi kategori Lightweight dalam soal agama boleh dilihat menerusi sidang med1a yang dilakukan sebelum perla wanannya menen tang Conor McGregor dilangsungkan. Pemegang gelaran juara kategori Lightweight yang dikenali dengan keteg4san dalam menjaga hukum hakam agama juga boleh dilihat ketika Conor McGregor menghulurkan kepadanya secawan ar4k dengan niat untuk memberi prov0kasi kepada Khabib.

Hasil daripada didikan ag4ma yang diajar oleh bapanya sejak kecil telah membuatkan dia menjadi begitu te gas berkenaan dengan agama Islam pada hari ini sehinggakan ramai orang mengid0lakannya.

Mimbarraudhah: Semoga dengan perkongsian ini memberi anda semua mot1vasi didikan. Semoga kita semua diampunkan d0sa oleh AIIah SWT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.