“Wow Kucing Pon Duk Banglo Sekarang”Pemilik Rancang Buat Renovation Lagi Selepas Berhabis Puluhan Ribu Ringgit.

“ANOTHER level of kemewahan!”

Gara-gara berkongsi video sebuah banglo di laman s0sial, seorang pemuda diminta untuk melakukan ‘house tour’.

Namun siapa sangka banglo putih yang tersergam indah itu dihuni oleh sekumpulan kucing.

Difahamkan, rakaman yang tular itu dibuat ketika pemuda berkenaan berkunjung ke rumah agam milik sebuah keluarga sempena sambutan Aidilfitri, baru-baru ini.

Bercakap kepada media, pemilik ‘banglo kucing’ itu, Datin Rauzawani Ab Hadi berkata ia diletakkan di halaman kediamannya di Bachok, Kelantan.

 

Lebih dikenali sebagai Datin Rauzaa, katanya, pada awalnya kesemua 13 kucing pelih4raannya ditempatkan di dalam sangk4r, kira-kira enam tahun lalu.

“Tiga tahun lepas saya bercadang untuk menempatkan kesemuanya dalam ‘sangkar’ baru dengan sentuhan kreatif yang kelihatan seperti sebuah banglo.

“Banglo kucing ini ada dua tingkat, sebahagian kucing berada di tingkat bawah dan separuh lagi ditempatkan di tingkat atas,” katanya ketika dihubungi

Sebahagian kucing baka Scottish peliharaan Datin Rauzaa.

“Saya tengok rumah-rumah anjing mereka cantik, jadi saya fikir kenapa tidak bina yang cantik juga untuk kucing-kucing di rumah.

“Kos keseluruhan banglo kucing adalah sekitar RM20,000. Luaran saja nampak mewah, di dalamnya seperti sngkar kucing,” katanya sambil menambah kucing yang dibelanya kini berjumlah lima ekor baka Scottish, manakala yang lain dijual dan diberi kepada orang.

Jika kita jaga haiwan-haiwan ini dengan baik, insyaAllah ada ganjaran pahalanya. Apatah lagi kita dituntut untuk berbuat baik kepada kucing, jauh sekali menzalimi atau meny4kitinya.
DATIN RAUZAA
Usahawan kosmetik itu menjelaskan bahawa membela kucing-kucing itu memberi ketenangan kepadanya dalam kesibukan dengan urusan kerja dan keluarga.

“Bila saya ada masa lapang, saya akan singgah ke banglo kucing ni. Bila tengok rasa tenang, pada masa sama saya rasa kasih4n… saya ni memang mudah kasih4n tengok h4iwan.

“Kebiasaannya bibik (pembantu rumah) yang tolong uruskan makan minum dan lain-lain untuk kucing-kucing, tapi saya akan memastikan kebajikan haiw4n ini terjaga,” katanya mengenai lima kucingnya yang diberi nama Ressa, Lola, Loly, Jony dan Jeny.

Datin Rauzaa mahu memastikan kucing peliharaannya dijaga dengan baik.

Datin Rauzaa yang merupakan ibu kepada seorang anak lelaki memberitahu, sama ada sngkar atau banglo, apa yang lebih penting adalah penjagaan rap1 haiw4n tersebut.

“Jika kita jaga h4iwan-ha1wan ini dengan baik, insyaAllah ada ganjaran pah4lanya. Apatah lagi kita dituntut untuk berbuat baik kepada kucing, jauh sekali menz4limi atau meny4kitinya.

“InsyaAllah, saya ada niat untuk besarkan lagi banglo kucing untuk buat tempat permainan haiw4n-haiw4n ini pada masa akan datang. Kiranya macam ubah suai rumahlah,” katanya.

Post Berkaitan

Leave a Reply