Satu masa dahulu dia SuperStar Malaysia, sekarang tinggal sebatang kara dan pernah satu masa dituduh G!la.

” Saya masih ada sedikit simpanan hasil berni aga. Meskipun tak banyak, tetapi cukuplah untuk kegunaan saya sebatang kara.

Itu luahan penyanyi veteran, Zaiton Sameon, 64. Bukan kerana smbong menolak sum bangan, tetapi beliau mengakui masih mempunyai sedikit simpanan hasil berni aga rendang dan minyak wangi.

Penyanyi lagu Menaruh Hara pan itu berkata, pendapatannya terjejas berikutan perniagaan rendang dihentikan ope rasi dan tawaran persembahan pula dibatalkan.

Bagaimanapun, katanya, duit simpanan menyela matkannya untuk meneruskan kelangsungan hi dup pada saat getir tidak boleh bekerja.

” Jujurnya, saya sentiasa beringat menyimpan sedikit duit berniaga dan menyanyi. Saya tak tahu nasib kehi dupan pada masa akan datang.

” Setakat ini, saya tak memerlukan ban tuan. Jika ada yang mahu menghulurkan sum bangan, lebih baik diberikan kepada artis susah yang lebih memerlukan,” katanya kepada akhbar tanahair

 

Banyak baca al-Quran

Mengulas perkembangan sepanjang tempoh Perin tah Kawa lan Pergerakan, Zaiton berkata, tidak banyak aktiviti dapat dilakukan, selain duduk berehat dan menggunakan masa senggang untuk beribadah dan membaca al-Quran.

Katanya, dia tidak keluar rumah, hanya memesan barang keperluan secara talian kerana bimbang risiko dij4ngkiti C0V1D-19 bagi wanita berusia sepertinya.

Disebabkan PK P, Zaiton berkata, dia terpaksa menangguhkan perniagaan rendang kerana sukar mendapatkan bahan mentah.

” Jualan Rendang Dapur Zaiton Sameon mendapat sambutan menggalakkan. Kami pernah menerima tempahan sebanyak 30 kilogram tempahan, setiap hari.

” Bagaimanapun, saya terpaksa menghentikan operasi kerana kesukaran mendapatkan bahan mentah.

Rindu teh tarik mamak

Namun, katanya, dia mengharapkan tempoh PKP segera tamat kerana agak bosan lebih sebulan ‘terperangkap’ dalam dalam rumah.

” Saya rindu menikm4ti teh tarik kedai mamak KL.

” Jika ikutkan, terasa sangat bosan tak dapat keluar dan hanya memerap dalam rumah. Tetapi, kita kena akur arahan kerajaan demi memutuskan rantaian C0V1D-19.

” Rutin akan bertukar apabila tidak dapat keluar ke masjid.

” Bagaimanapun, dari sudut pos1tif, saya melihat PK P sebagai satu peluang meningkatkan amal ibadat dengan menggunakan waktu yang ada untuk membaca al-Quran dan melakukan solat sunat di rumah,” katanya.

Kisah pernah raih simpati ramai

Kisah Zaiton Sameon pernah menarik perhatian ramai apabila terbabit dengan kmIangan di Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Batang Kali yang turut meragvt nywa anak tunggalnya, Azirwan Abu Bakar yang berusia 13 tahun di Batang Kali, Selangor pada 21 Februari 1990.

Dalam kmIangan tersebut, Van yang mereka naiki telah dilanggar oleh lori. Seorang lagi yang turut mn1nggI dnia ialah pemuzik pengiring Zaiton, Ismail Shaari.

Beliau telah mengalami ganggvan emosi selama 11 tahun (Feb 1990-Julai 2001). Dalam tempoh tersebut, rakan-rakannya memberi sokongan dengan menghasilkan “album Kami Bersamamu Zaitun Sameon.”.

Selepas pu lih ingatan, beliau kembali aktif menyanyi semula. Pada bulan Jun 2015, Zaiton Sameon mengambil keputusan untuk berhijab sepenuhnya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.