“Sejujurnya, ini adalah kes pertama kali berlaku. Kami belum pernah dengar yang ribut petir mampu membvnuh begitu banyak biri-biri.” Ratvsan Biri-biri M4ut Dipanah Petir Ketika Sedang Meragut Rumput

Med1a di Georgia baru-baru ini melap0rkan sebanyak 550 ek0r biri-biri mavt dipanah petir ketika sedang meragut di padang rumput di pergunungan Ninotsminda, selatan Georgia.

Menurut laporan kejadian itu berlaku pada 9 Ogos di mana pemilik ternakan, Nikolay Levanov, menerima panggilan dari pengembala memaklumkan ratvsan ek0r biri-biri telah terbvnuh dalam ribut petir. Apa yang tidak diketahui oleh Levanov ialah, rakannya itu juga menjadi m4ngsa panahan petir. Tetapi hanya sekadar pengs4n seketika.

Gambar dan video di lokasi menunjukkan ratvsan bangkai biri-biri bergelimpangan di padang rumput di Gunung Abul, kawasan pengembalaan yang p0pular di selatan Georgia.

Levanov dan rakannya cuba meminta bantvan kew4ngan dari pihak berkuasa untuk menanggvng kervgian itu, tetapi pihak berkuasa pula menyatakan mereka perlu menentukan punca sebenar kem4tian haiwan ternakan itu.

“Sejujurnya, ini adalah k3s pertama kali berlaku. Kami belum pernah dengar yang ribut petir mampu membvnuh begitu banyak biri-biri. Sudah tentu pejabat Datuk Bandar akan beri bantvan. Tetapi pemiliknya perlu mencari punca sebenar kemati4n haiwan tersebut,” kata Alexander Mikeladze, Timbalan Datuk Bandar Ninotsminda.

12 Ogos 2021, sebanyak 550 bangkai biri-biri dib4kar di l0kasi kerana tiada kemudahan yang dapat digunakan untuk membawa turun bangkai haiwan ternak4n itu. Tidak dapat dipastikan sama ada pemiliknya diberikan pamp4san.

Kejadian yang sama pernah berlaku pada tahun 2016 di Norway, ketika sekumpulan k1ra-k1ra 300 ek0r rusa ditemui m4ti di kawasan terpencil di Hardanangervidda.

Post Berkaitan

Leave a Reply